Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.09.26. 15:18 Jóföldi Szabolcs

Szoborház

Címkék: művészet szobor épület különleges homlokzat

Úgy döntöttem, új rovatot indítok. Régóta foglalkoztat a kérdés - és ezen a területen egyre több érdekes pédát látok -, hogy az épület, mely belül jól használható különböző funkciókra, menedéket nyújt víz, és szél, az időjárás elől, egy örökölhető értéket jelent azzal a területtel együtt, amelyen áll, kívülről mégiscsak egy szerkezettömeg, melyet különböző szabályok, hagyományok, és technológiákáltal vezérelt rendezőelvek hogyan is alakítanak egy a környezethez igazodó, vagy abból kiemelkedő műtárggyá.
Szándékos a szóhasználat, mivel akár a gépészetben, vagy mélyépítésben is használt kifejezés nem jelent különösebb értékelést, egy a sok vasbeton, cserép, vagy üveg és fém tudatos alkalmazásával kialakított tárgyból, melyet nap mint napfelhúznak világszerte. De mi van akkor, ha a műtárgy kifejezést a művészeti értelmében használjuk, és elhisszük, hogy egy ház, épület a funkcionalitásán túlmutató művészi értéket képviselhet? Ebben a pillanatban egy új dimenzió nyílik meg előttünk, mivel az épületnek nevezett anyaghalmaz egyből egy átjárható, használatba vehető szoborrá válik. Ez az érzés legutóbb a 4-es metro fővám téri állomásának szerkezetét bemutató képek láttán fogott el, de utazási élményeim néhány objektumára is jellemző ez a leírás, melyekből itt mutatok be néhányat. Thomas Baumann, Michael Klaar által a 2003-ban Graz által elnyert Európa Kulturális Fővárosa cím kapcsán tervezett Kunsthalle hólyagja
Egy érdekes cikk itt olvasható +++
és a nem messze tőle a Mura folyón "lebegő" Murinsel, Vito Acconci multifunkciós alkotása:
A sziget honlapja +++

Régóta vágyom arra, hogy ilyen építészeti minőség igénye merüljön fel azokban a mecénásokban, kurátorokban, beruházókban, akik nyilvánvalóan a megtérülés számolt igénye, és a rendelkezésre álló keretek adta szoros direktórium alatt, mégis egy tudatos döntés meghozatalával olyan értékteremtésben működnének közre kreatív dizájnerekkel az oldalukon, melynek következtében létrejön az egyedi, a jövő mintája, az értékes... mint például egy szoborház.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

telihold83 2010.11.07. 19:02:50

KIcsit bizarr az ötlet, bár Dániában láttam ehhez hasonló érdekes megoldásokat.
Bocsánat az offozásért:
mostanában egyre jobban érdekelnek a környezettudatos megoldások az építészetben.
Érdekelne, hogy mi a véleménye a passzív és aktív ház itthoni terjedésével kapcsolatban?
Tanulmányozva a dolgot, aggályos számomra, hogy a magyar építőipar jelenlegi etikai és morális színtjén hogyan valósulhat meg a német minősítésnek megfelelő valóban "passzív" minőségű létesítmény?
Szívesen olvasnék erről egy áttekintő nívós posztot:)

Jóföldi Szabolcs 2010.11.08. 09:22:33

@telihold83: Nagyon érdekel bennünket is ez a téma! Jelent is már meg egy hasáb erről itt:
teretalkotunk.blog.hu/2010/03/23/mitol_lesz_passziv_a_haz
Kezd kialakulni a vélemény a passzív házzal kapcsolatban, így készülünk mi is egy ilyen átfogó tanulmánnyal. Előzetesen csak annyit, hogy mi már szint nem tervezünk semmit a környezettudatos technológiák használata nélkül. A nagy kérdés az, hogy hol van a határvonal a költségkímélő, mégis hatékony és ésszerűen fenntartható megoldások között. Jelenleg a kettő kicsit még üti egymást... folyt köv.

vitorlázó 2010.11.14. 10:00:52

A téma valóban érdekes és sokk számára még sajnos "divat" is.
Ma, amikor egy orszában van egy passzívház csoportosulás, akkor azt látjuk, van összefogás egy cél érdekében - ez Ausztria például.
Ma, amikor a magyar viszonyokat nézzük, azonnal látszik a különbség, ahol akár két, vagy több vetélkedő, és az elsőbbségért "küzdő" formáció között lehet látni a különbségeket/de tisztn látni még annyira nem tud az egyszeri érdeklődő, akit valóban érdekel, mennyit és hogyan tud megtakarítani ésszerű keretek között a közüzemi díjakból, számlákból.
Sajnos a széthúzó kezdeményezések megkeserítik az előrejutást, bármennyire is legyen jó a szándék. A jogi keretek és szabályozás meg nem hogy támogatná, hanem inkább bonylítja a helyzetet. A fejlődés, az igények láthatóak, a kezdet bíztató, de van még mit tenni...
A helyes eredményeket, előrejutást szívesen követnénk...

Jóföldi Szabolcs 2011.07.31. 17:43:17

@telihold83: Kedves Olvasóm! A teljes áttekintés még várat magára, az energiatudatos építéssel kapcsolatban azóta kialakult véleményemről elkezdtem írni itt: teretalkotunk.blog.hu/2011/07/31/passziv_haz_dilemmak
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása