Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2012.11.04. 08:48 Jóföldi Szabolcs

Újat a régihez

Címkék: bővítés régi modern vázlat új szint terasz udvar építész nappali egyedi lépcsőzetes skicc kertkapcsolat archidea látvány tervezés belmagasság földszintes fedett benapozás modernista lapostetős

Adott egy szokásos, vidéki családi ház. Nem is túl régi, szeretik is a tulajdonosai, mégis valami nagyon hiányzik belőle. A keskeny, tizennyolc méter széles telek oldalhatárára épített ház, bár belülről jól használható, mégis magában hordja azokat a hibákat, amiket egy 'utcafronosra' tervezett épület viselhet: bár az udvar kellemes, déli tájolású, a földszinti tereknek szinte semmilyen kapcsolata nincs a kerttel, a terasz helyét szinte teljesen a hátsó bejárat és a mellékhelyiségek foglalják el.

ujataregihez_01.jpg

Mivel a telek beépíthetősége lehetővé teszi, és a család részéről is megérett ez igény egy jól működő nappali-étkező-konyha kialakítására, no és persze sikerült megunni az amúgy praktikus módon kialakított, de mégsem egy megérkezéshez méltó bejáratot, elkészült ez a néhány látványtervből álló tanulmány a bővítésre. Anélkül, hogy az emeleti szobákat megfosztanám a bevilágítástól, egy lapostetős toldalékkal rukkoltam elő. Azon kívül, hogy a két épület padlószintjét beazonosítottam, semmiféle hasonulási vágy nem fűtött, a megoldás így nélkülöz mindenféle beidegződést, mentes a megfelelési kényszerektől. Sok esetben vész el a tervező a melléképületekhez ragadt klisék között - bevallom, nem egyszer születtek kényszermegoldások emiatt nálunk is.

ujataregihez_02.jpg

A csatlakozás - mint nyak a testen - elkeskenyedve hozza létre a kapcsolatot a régi és az új között, egy új bejáratot tartalmaz, immár oldalra fordulva a hátsó homlokzatról. Közvetlenül a konyha következik, mely a bejáratnál létrejövő belső udvarra néz, átlátva a virágablakszerűen kialakított fűszerkerten. A 'nyak' rész fala visszaugrik egy teresedést létrehozva, ezzel a megoldással az ilyen jellegű beépítések használhatatlan oldalkertjéből egy lépcsőzetesen burkolt felülettel hangulatos, világos teret alakít ki.

A kert felé nyúló modernista 'dobozok' az étkezőt és az emelt belmagasságú nappalit tartalmazzák. A kényelmes, jól bevilágított hasábok lépcsőzetes kialakítása mögött az a vágy állt, hogy szerettem volna, ha mindkét helyiségből a lehető legtöbbet lehetne élvezni a kert látványából, a nap is átvilágítson a tereken, és az így kialakuló beugróban egy fedett terasz is létrejöjjön. A grillterasz különlegessége a keretforma kémény-pult kombináció - egyben a teraszfedés tartószerkezete is -, mely mindig az aktuális nézőpontból tart rámát a növényekkel gazdagon beültetett kert látványának, megörvendeztetve ezzel a parázson grillkolbászt sütögető házigazdát.

ujataregihez_04.jpgujataregihez_03.jpg

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása