Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2013.06.08. 11:58 Jóföldi Szabolcs

Merre nézzen az ülőgarnitúrám?

Címkék: tv hangulat minimál terasz kilátás nappali kandalló látványterv kertkapcsolat archidea naptető

Az első válasz: mindenkinek más a prioritása, tehát, amerre szeretnéd. Persze könnyű lerázni a kérdést, és hárítani a felelősséget azzal, hogy a tervező a megbízóra tolja át a döntést. Igen, dönteni a megbízó, a berendezés későbbi használója fog, ám segíteni a tervező tud azzal, hogy a lehetőségeket feltárja. Nézzük hát, milyen orientáció jöhet szóba!

a tv
Bármennyire is nem szeretnénk, de a 'házioltár' még mindig jelentős dominanciával bír. Legtöbb családban a hálóból már kikerült, a nappaliban központi helyet bitorol. Sok esetben külön médiaszoba kialakítására nyílik lehetőség, de ahol ilyen megvalósul, a nappaliban egy 'biztonsági tv' mégiscsak becsúszik a szekrénybe. A technológiai robbanások egyre nagyobb méreteket szolgáltatnak, ezzel nő az optimális nézőpont távolsága, miközben a képernyővastagság elenyészővé zsugorodik. A kapcsolódó belsőépítészeti elemek, falburkolatok egészen új generációját generálják ezek a fejlesztések. 

A tv elhelyezésének is vannak szabályai, a fénytükröződések, magassági beállítások, hangszórók elhelyezése egy többpontos hangrendszer esetében, stb. Ha tehát az ülőgarnitúránkkal szeretnénk a tévénézést kényelmessé tenni, egy egész estés filmet esetleg többedmagunkkal feszengés nélkül élvezni, a rálátást a legtöbb helyről optimálissá tenni, a legjelentősebb helyigényt ez fog jelenteni.

a tűz
Reneszánszát éli a kandalló, szinte minden családi házba tervezünk ilyet tartalékfűtésként. A legkülönbözőbb üvegezett, liftes-ajtós kialakítások léteznek már. Sokszor igény kifejezetten a fűtőteljesítmény, ilyenkor még a központi fűtésrendszerhez való csatlakoztatás is megoldható. Azoknak, akik csak a látványért, a hangulatért kívánják a tüzet, új alternatívát jelentenek egy ideje a kémény nélküli megoldást jelentő bioetanol kandallók.

Merre nézzen tehát az ülőgarnitúra? Mindjárt itt a trónbitorló tv mellett az első jelentkező! Hogyan lehet igazságot tenni? Természetesen maga az ülőalkalmatosság kell megadja a választ erre túl azon, hogy a berendezések praktikus helyét is meg kell határozni (például a fatüzeléses kandallónak ugye kell a kémény, és hát az sem lehet akárhol...)

a kilátás
Végre valami természetes dolog! Hát igen, a nappalink legtöbbször teraszhoz, kerthez kapcsolódik, ami egy nagyszerű lehetőség arra, hogy kitágítsuk az életteret és használat szempontjából a tavaszól őszig-, látvány oldalról folyamatosan élvezhessük a kert, esetleg távlatibb kilátás látványát. 

Legtöbbször erre a célra kialakított, a kicsit befelé forduló, a nagyobb létszámú társaság diskurzusát lehetővé tévő elrendezések nem éppen erről szólnak, hátra kell fordulni ahhoz, hogy a panorámát fürkészhessük (bár sokszor hallottam már, hogy a panoráma az első hónapban érdekes, de én ezzel az adottsággal odahaza, évek óta nem tudok betelni...). Nagyon kedveltek viszont a lábtartós karosszékek, főleg ha körbe tudjuk fordítani, és kedvünk szerint csatlakozhatunk a társasághoz, vagy bambulhatunk ki az ablakon.

hármashatár-hegy.jpg

Ha tehát van elég helyünk, beállíthatjuk sarokgarnitúránkat, vagy hármas-kettes kombinációjú kanapénkat a tévénézés irányába, lehetővé téve, hogy a kandalló melegét a háttámlára könyökölve az arcunkon érezzük, és ha kedvünk tartja az olvasó, zenehallgató fotelben forogva vizsgálhatjuk az esti fényeket, vagy éppen gyönyörködhetünk a villámokban, vagy a hóesésben...

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása