Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2013.12.01. 10:51 Jóföldi Szabolcs

Ki is az az építész?

Ezúttal nem valami filozofikus megközelítéssel szeretnék bárkit is untatni, inkább egy félreértést szeretnék eloszlatni a szó használatával kapcsolatban. Már nem először hallom ezt: "Tudna nekünk ajánlani egy építészt, akitől ajánlatot tudunk kérni a ház felépítésére." vagy "már szóltunk az építésznek, hogy jövő héten kész vannak a tervek és kezdhetik a földmunkát..."

_1.jpg

Nyilvánvalónak tűnik, hiszen magyarok vagyunk, hogy aki épít, az építész... és nehezen áll rá a nyelvünk, hogy 'kivitelező', főleg nem, hogy 'generálkivitelező'. Azt még tudtuk, hogy kőműves, vagy hogy ács, de ezzel a szervezősdivel valahogy nem boldogulunk.

Attól van szó tehát, hogy az építész a szakma nyelvezetében a tervezőt jelenti, aki sok esetben (generáltervezőként) több más társtervezőt is összefog. Együtt kell dolgoznia a statikussal, aki a szerkezeteket tervezi, az épületgépésszel, aki a 'csövekkel' bajlódik, úgy mint a gáz, a csatorna, a víz, a meleg víz, a fűtés, a hűtés, szellőzés és hasonlók. Az épületvillamosság foglalkozik a berendezések és a világítás áramellátásával, de foglalkozik a gyengeáramú rendszerekkel, pl. a riasztó, a számítógépes, kommunikációs hálózatokkal, kaputelefonnal, wifi-vel. De ebbe a csapatba tartoznak a faanyagvédelmi mérnökök, a geodéták, talajmechanikai, tűzvédelmi, környezetvédelmi szakértők is. Szóval az építész túl azon, hogy designer a maga művészi értelmében, vagyis megálmodja egy épület belső működését, közben képben kell lennie, hogy az egész hogyan valósítható meg, hogyan lesz fenntartható, és nem utolsó sorban hogyan fog kinézni....

no és ez már messze vezet, úgyhogy visszatérek az elejére. Ha tehát a tervező és a kivitelező között már tudjuk a különbséget, könnyen ráhangolódhatunk, hogy a szóhasználatban is megkülönböztessük a szerepet:

építész - tervező, kivitelező - megvalósító

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása