Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.03.23. 23:12 Jóföldi Szabolcs

Mitől lesz passzív a ház?

Címkék: innováció építészet fal tervezés passzív ház homlokzat skicc árnyékoló

Kétségtelenül új hulláma van a környezettudatos építkezésnek. Komoly technológiai boom biztosít egyre erősödő alternatívát azoknak, akik akár a gazdasági recesszió súlya okából (vagy épp annak ellenére), akár a környezetvédelmi vészjelzésekre reagálva hajlandóak többet invesztálni azokra a berendezésekre, melyek segítségével az épületük üzemeltetéséhez alapvetően a megújuló energiaforrásokra hagyatkozhatnak.
Egyre többeknek jelenti megfontolás tárgyát a "sziget üzemmód", ami lehetővé teszi, hogy a közmű infrastruktúrától távoli tanyavilágban is üzemeltetni tudják elképzeléseik épületét. Minap hallottam, hogy a Nap egy napi felénk sugárzott energiaadagja egy évre elég lenne a Föld lakói számára, - ha megfelelően lenne elosztva, és tárolni lehetne. Rengeteg innováció, új technika próbál piacot találni, de a legtöbb még vagy elérhetetlenül drága, ezért nagyjából akkorra térülne meg, mire épp főelemcserére érett, vagy inkompatibilis a már működő rendszerekkel, és iszonyú bonyolult a szabályozása, ezért a gazdaságossága kétséges. Mégis lassan minden tervezési feladatot úgy kezdünk az utóbbi időben, hogy a funkció-, és tömegvázlatok után közvetlenül egy energetikai vizsgálat történik, ahol a tervezendő épület fal-tető-padló rétegeinek és nyílászáró szerkezeteinek ismeretében kiszámítható az épület hővesztesége. Ez alapján meg lehet határozni a megfelelő hőszigetelés mértékét, javaslatot lehet tenni a nyílások méreteire, hőszigetelő értékük javítására. Kiderül, hogy a fűtési igényen túl kell-e hűteni az épületet, és hogy az igényelt energiához hogyan célszerű hozzájutni. És ez bizony helyspecifikus is, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy merre lejt a telkünk, honnan fúj a szél...

Nem célom, hogy az összes lehetőséget felsorakoztassam, mégis azt gondolom, hogy az alapelveket érdemes tudni egy energiatudatos épülettel kapcsolatban.
- Az első szempont a hőszigetelés, vastagon az egész ház körül.
- A következő a megfelelő árnyékolás. Eleink jól tudták, hogy a tornác mire való. Akkor érünk el egy a déli, dél-nyugati oldalt takaró előtetővel jó eredményt, ha a téli lapos napsütés a szobánk belső sarkáig elér, a nyári meredek pedig épphogy a homlokzati lábazatot súrolja.
- Aztán jön a megfelelő energiaforrás kérdése, valamint a fűtő(hűtő)közeg kiválasztása
- Dönteni kell még arról is, hogy mit kezdünk a hulladékenergiával, ugyanis jó ha tudjuk, hogy a szellőztetéssel sokkal több suhan ki, mint gondolnánk...

Van stílusa egy passzív háznak? Persze, a szigorúan vett geometria alapján a gömb a legoptimálisabb forma egy passzív épületre, mivel a térfogatához képest a legkisebb a felülete. Dehát ebből mégsem indulhatunk ki, később majd még visszatérek rá... addig is nézzük, hogyan indult nálunk egy passzív ház tervezésének története:
 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása