Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.05.05. 13:40 Jóföldi Szabolcs

Világít a mennyezet - ez most lámpa?

Címkék: világítás különleges belsőépítészet téralakítás belmagasság

Kevesen tudják, hogy mióta a legtöbbször uszodák fölötti burkolatként használt feszített műanyag álmennyezet hozzáférhető, létezik ennek egy áttetsző változata is. Ez lehetővé teszi, hogy mögé helyezett fényforrásokkal egy szinte teljesen homogén, fénylő felületet tudunk biztosítani. Nevezhetnénk lámpának is, de valójában egy fénylő mennyezet, ami a tér megfelelő része fölé vékony szálakon lógatva "csillárként" biztosítja a direkt fényforrások fényerejével vetekedő kellemes, szórt fényt. A szerkezet egy a peremek felé keskenyedő zárt doboz, melyre csak finom szegélyként megjelenő keretre feszül a matt fehér fólia. A doboz zártsága fontos, hogy rovarok ne juthassanak a fényforrás közelébe, és a mennyezet irányába ne szivárogjon ki a fény, ugyanakkor a kis hőtermelésű fénycsövek körül mégis elegendő méretű teret biztosít a hő elvezetésére. Fénycsőcsere miatt fontos a megfelelő belógathatóság, és a felső zárólap nyithatósága.

Az összkép - azt gondolom - magáért beszél. A 2,5*2,5 m területű fényelem a tér meghatározó dísze, és bútor minőségű kiegészítő eleme, különösen így, hogy megfelelő belmagasság állt rendelkezésre.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TPiros · http://www.anrodiszlec.hu 2011.05.31. 10:29:28

Nagyon kellemes! És egy másik videón végig is néztem hogy csinálják, bámulatos dolgokat alkotnak ebből a lepelből!

Amúgy mivel világítják meg? A neont/fémhalogént bírja, vagy csak a hideg megvilágítások jöhetnek szóba, mint a LED szalag?

AlfGab 2016.10.22. 11:00:13

@TPiros: Bár ez a lámpa fénycsöves, manapság már ledeket használunk. Fémhalogént csak abban az esetben tudunk mögé építeni, ha a mögöttes tér ennél jóval mélyebb, de nincs is rá szükség, mivel a ledek hatásfoka lassan meghaladja a fémhalogénekét. Világításról általában a www.feszitett-folia.com/hogyan-vilagitsunk/ blogon találsz bővebb szakmai információt.

Ledszalag, vagy más megoldás? A fóliának van egy bizonyos homogenizáló hatása. Így a fólia-led távolság határozza meg az alkalmazhatóságot. Mi backled-eket építünk be, mivel ennek vetítési képe jóval kedvezőbb, árban nem feltétlenül drágább, viszont a mögöttes teret így csökkenteni lehet.

A képen szereplő lámpatesthez hasonlót mi is építettünk már, melyről itt olvashatsz: www.feszitett-folia.com/projektek/mercure-budapest-korona-hotel/ Testet azért építettünk a feszített fóliás "lámpának", mert a mennyezet nem tette lehetővé a beípítést.

Maga az átvilágítós feszített fólia úgy működik, mint egy bevilágító ablak. Úgy gondolom, az igazi funkciója és szépsége ebben rejlik. Ebből adódik, hogy a felület világításának homogénnek kell lennie, hogy a varázslat létrejöjjön. Jellemzően a mennyezetbe építjük, a feszített fólia síkol a karton mennyezetbe, abba mintegy belesimul. Például a www.feszitett-folia.com/feszitett-folias-vilagitas-konyhaban-es-furdoszobaban/ oldalon szereplő lakás világítási megoldás is ez alapján készült.

A feszített fólia sok csodára képes. Nem csak az átvilágítós, hanem a matt és fényes feszített fóliák is említésre érdemesek. Általuk kissé elszakadhatunk a simán festett falaktól, mennyezetektől, új érdekes felületekkel gazdagíthatjuk a belső tér látványát. Gyere nézd meg! www.feszitett-folia.com/
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása