Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.02.07. 22:54 Jóföldi Szabolcs

A gardrób - milyen legyen?

Címkék: ötlet megoldás tárolás ajtó gardrób szekrény funkcionális skicc

Néhány napot egy vidéki szállodában töltve elhatároztam, hogy megosztom tapasztalataimat szekrény ügyben. Felindultságomat egy háromrészes-tolóajtós okozta, miután lapjai rendre egymásba csapódva, dübörögve fékeződtek le, aztán lendületből sikerült leakasztani a sínről... szóval át kellett gondolnom, hogy hogyan is tervezek hasonlót!?

Az ajtós beépített szekrény - a legegyszerűbb történet. Maximum 60-65 cm széles ajtókkal építhető, mivel a mai bútorlap technika esetén a nyíló szárnyak leszakadnának hagyományos kivetőpánttal. Meg kellene erősíteni őket, nomeg kicsit be is lógnak a térbe, ami zavaró. Még egy gond: kétajtós esetben a 120cm-es hosszat nem nagyon bírja ki a polc. Leinkább akasztós szekrényeknél alkalmazható, de mióta a mennyezetig szeretjük a teret kihasználni, alul-felül biztosan megjelenik a polclap, amit emiatt külön merevíteni kell.

Jöhet a tolóajtós szekrény - megoldottuk a kerülgetnivaló ajtószárnyakat, de egy dolog azonnal fel kell tűnjön: sosem látható egyszerre a beltartalom, mivel egy része biztosan mindig takarásban van. A nagyobb gond akkor jelentkezik, amikor a szekrény egy-egy részét több szemény is használni szeretné... ráadásul egyszerre. A sineken suhanva gördülő nagy ajtólapok vívmányát azonnal lecseréli az igény, így megjelennek a keskenyebb tolóajtók - és itt jön esetem az egy sinen több lappal -, amik biztosan útban lesznek egymásnak. Senkinek nem ajánlom, hiába tűnik jó ötletnek. Ráadásul, hogyha spórolunk a vasalattal, a keskeny ajtó görgői a kis önsúly és erőkar miatt valóban leakadhatnak a sínről.

Mi hát a megoldás? Mondjuk harmonika! Keskeny ajtólapok, profi nyitástechnika. Véleményem szerint a kis helyek egyik legjobb megoldása, ami az előzőekhez hasonlóan szintén tartalmaz kompromisszumot (hadd jegyezzem meg - számomra a kompromisszum legtöbbször inkább megállapodást, vagy megegyezést jelent, semmint megalkuvást, vagy lemondást!), mégpedig azt, hogy az egymás mellé csúszó ajtólapoknak van helyigénye, így egy kihúzható belső elem, mint pl. egy fiók, vagy egy liftes mándlirúd csak nagy veszteség árán helyezhető el. Ebben az esetben a polcok és a merőlegesen elhelyezett akasztórudak alkalmazhatók jól.

Nemrég jártam kedves ügyfelemnél, aki megunta az ajtókat, és leszereltette, de újabb problémával kell megküzdenie: a porral. Ezért lassan vagy az ajtó, vagy legnagyobb ellenkezésemre egy lenge függöny fog visszakerülni a szekrénysor elé, miközben képtelen vagyok megvédeni a csodás olasz katalógusaim nagyvonalú glamourgardróbjainak látványát.

Azért abban bízom, hogy a gardróbszobák jól működnek. Ha van rá módunk, alkossunk teret a ruháinknak, ami ettől kezdve az nem csak tárolás, hanem öltözés, az előkészületek helyszíne is lehet. Egy ajtóval minden magunk mögött hagyható, miközben átlátható az egész rendszer, legfeljebb tényleg megfelelő légzárású ajtót és egy korrekt, szűrtlevegős szellőzést kell biztosítanunk. A járható szekrény - a megnevezésből is kiderül - annyiban különbözik egy hagyományos szekrénytől, hogy a padlóburkolat befut, szokásostól mélyebb méretekkel rendelkezik, legtöbb esetben önálló világítással látják el, tehát beléphetünk a ruhatárunkba.

Legutóbbi munkánk kapcsán a gardrób egy részét, ahol a ritkábban használt holmik kerülnének elhelyezésre ajtókkal takartuk, és egy a pultként térbe álló komóddal biztosítottuk a lehetőséget a ruhák vasalására, hajtogatására.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArchiCheck 2010.02.10. 23:23:40

Ha már a gardróbról van szó, beszélnünk kell annak elhelyezéséről is. Társasházakban, szállókban, az ablaktól távoli helyekre, az épület belső részébe kerül a gardrób. Családi házaknál azonban, az épület elrendezése, arányai miatt a sok esetben a külső fal mellé kerül, mivel a falak mentén ott vannak a szekrények, nem marad hely a fűtőtestnek. (Minek is, mondja a tulajdonos, ennyivel olcsóbb a fűtés.) Így a gardrób hűvösebb lesz, a szekrényben lévő ruhák jól hőszigetelnek, a külső fal kevesebb meleget kap belülről, párát viszont annál többet, mert az átjut a ruhákon is. A megnövekvő nedvességtartalom miatt, a szekrény hátsó fala és a külső fal közötti néhány centiben megjelenik titokban a penész. Bizony titokban, mert az ilyen gardróbbal rendelkezők nagy többsége nem tud róla, hogy mivel lakik együtt. (Mindenesetre én már láttam ilyet). A megoldás: a gardrób ne a külső fal mellett legyen! Vagy ha már ott van... Hát ezzel kapcsolatban még nincs gyakorlati tapasztalatom, de a külső oldali utólagos hőszigetelés, a szekrény mögötti rés kiszellőztetése, a gardrób fűtése és átszellőztetése valószínűleg segít a dolgon.

Idet 2011.10.06. 13:15:44

Segítséget szeretnék kérni!

Hol kapható szekrénybe fecsavarozható, merőleges akasztórúd? Láttam egyet egy helyen (kihúzható változat, fém), de nem tudták megmondani, hol vették.
Nagy szükségem lenne rá!

Jóföldi Szabolcs 2011.10.07. 17:40:48

@Idet: Egy bútorvaslatokkal foglalkozó magyar gyártó a Forest (www.foresteu.com/hu/), termékeit az ország több pontján értékesítik, elsősorban lapszabászattal is foglalkozó bútorkellékesek. Ilyen a Bubiv-spán (www.bubiv-span.hu/)
A legegyszerűbben mégis talán a weben keresztül lehet hozzájutni, ha nincs a közelben ilyen üzlet. Pl.: A legegyszerűbb verzió "Kihúzható Válfatartó" néven több hosszméretben is kapható itt: www.butor-szerelveny.hu/index.php?stilus=webaruhaz&hiv=27
SOK SIKERT!

Idet 2011.10.10. 10:15:36

@Jóföldi Szabolcs: Nagyon köszönöm, már meg is rendeltem őket! Végre be lehet csukni a gardrobszekrényt, és lényegesen több ruha fog elférni bennük.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása