Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2011.08.06. 19:53 Jóföldi Szabolcs

Csomó a fában

Címkék: divat fa trend dió felület háttér belsőépítészet fafajok

A divatra általában jellemző módon, a természetes fa felületekről kialakult elképzelésünk is folyamatosan változik. Hullámokban szeretjük, vagy éppen ki nem állhatjuk a csomókat. A gyökér, és természetesen az ágak környékén jelentkeznek a leginkább. Egyes fafajoknak kifejezett erénye a csomó, nevét is erről a jellemző tulajdonságáról kapta például a csomoros nyár, rusztikus kerti bútorok közkedvelt alapanyaga. Ez itt például dió gyökközeli metszete:
Hogy miért is írok most erről, egyszerűen az a felvétel indokolja, amit a bajor erdőkben barangolva készítettem egy kidőlt fa törzsének "szeméről".
Nagyon jó látszik, hogy a fa többi része kevésbé áll ellen az időnek, a kidőlt fa először a kérgét veszti el, aztán a szíjácsos és a gesztes részeket. A csomók körül a fa nagyon erős, ezért száradáskor is máshogy viselkedik, mint a környezete, vetemedést is okozhat. Sokszor a csomó kieshet a hasított, vagy fűrészelt felületből, ezért a feldolgozásnál inkább kiejtik és a többi felülethez hasonlóval pótolják.

Az erezet csomók körül kialakuló hullámzása adja egy fafaj jellemző rajzolatát. Ez pedig vagy tetszik nekünk, vagy sem. Manapság újból a jellegzetesen rajzolatos fafajok reneszánszát éljük, annak ellenére, hogy korábban a rusztikus country világának volt elengedhetetlen kelléke. A szálkás, válogatott, párhuzamos erezet homogén rajzolatú faanyagok nagyon finom megjelenésűek, ezek általában vagy trópusi fák, ahol a sok esőzés miatt gyorsan nőnek, vagy a csomókiejtés miatt nem túl hosszú elemekből állnak. miért egyre inkább a rajzolat kerül előtérbe, talán abból fakad, hogy kezdünk felnőni a fafajok értékelésére, vagy hogy a túl egyöntetű megjelenés műnek hat.

Attól függően, hogy hogyan alkalmazzuk a bútorok, és a belsőépítészeti felületeken, burkolatokon, lehet háttér vagy éppen dominánsan jellemző. A szín persze megint egy más kérdés...

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása