Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.08.06. 07:23 Jóföldi Szabolcs

A terasz bizony a lakás része...

És az is "bizony", hogy bútorozni kell. Persze nem a biciklikkel és a megmaradt csempével teletömött loggiákra gondolok, hanem azokra a jól tervezett átmeneti terekre, amik az udvart a lakóterekkel összekötik. Most sem fogalmaztam igazán jól, hiszen mint tervező, a teraszról is úgy gondolkodom, mint lakó térről.

A belső tereket idéző teraszokról az "Enteriőrök a ház körül" cím alatt már írtam, most egyszerűen az a kérdésem: hogyan rendezzüük be, pontosabban milyenre tervezzük, hogy berendezhető legyen. Még mindig az ellenpéldák tolulnak a fejembe, amikor eszembe jutnak a használhatatlan szélességű erkélyek, ahova azon túl hogy reggelente az ember a kávéjával kilép, szippant egyet a levegőből, vagy kirakja száradni a ruhákat, nem sokra alkalmas. Mégis azt kell mondjam, hogy kell az ilyen is. Sőt, ha az ember végignézi a belvárosi palotákat, valahol a mezzanin fölött a legtöbb esetben felfedez egy végigfutó, egy méternél is keskenyebb erkélyt, mely mintegy gallérként peremezi az épületet, úgyszólván "kellett" a ház homlokzatának. Az építész be kell vallja, hogy néha öltöztetni szeretne vele.
Node végre amiről eredetileg akartam írni az az, hogy a terasz használata a rajta elhelyezhető bútoroktól függ. Így lesz belőle például étkező terasz, aminél szeretjük, hogy egy bővíthető asztal elférjen rajta, esetleg legyen tető alatt, vagy egyszerűen ki lehessen nyitni fölé egy napernyőt. Jó ideje viszont azt látom, hogy ahol meg lehet enni egy barbecue vacsorát, ott nem lehet elolvasni egy fejezetet, vagy nem annyira kényelmes meginni egy limonádét, tehát megfogalmazódik a nappali terasz igénye (nem találtam jobb szót arra a területre, ahova egy kényelmes, párnás, kültéri ülőgarnitúrát el lehet helyezni). Még egy funkció lehet a napozó terasz - ha látom, már tudom, hogy semmi más nem helyezhető el rajta, csak egy nyugágy egy kisasztallal. De az is lehet, hogy van egy medence, ami mellett egyszerűen biztosítjuk a tiszta lábú közlekedést. Tehát sokféle formájú lehet, egy viszont biztos, nem lehet az árnyékban!
Ekkora teraszt persze nem lehet mindenhová tervezni, de ha mégis, érdemes már a terven berendezni, és az épülettel való kapcsolatát átgondolni. Nem mindegy, honnan lépünk ki rá, milyen közel van a konyha, melyik része fölött alakítható ki fedett rész, honnan süt a nap...?

Még néhány keresetlen standard a tectona grandis ajánlatának illusztrációiból

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása