Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2013.12.31. 23:55 Jóföldi Szabolcs

Ne aggódj, hogy más lesz...

Címkék: design dió felújítás iroda tervezés látvány világítás kivitelezés látványterv egyedi belsőépítészet burkolat látványtervezés tervezési folyamat tervezés folyamata

Sokszor előfordul, hogy egy feladat, probléma megoldása közben olyan körülmények kerülnek elő, amivel a tervező az első pillanatban nem számolhatott. Van úgy, hogy ez alapjaiban rengeti meg a folyamatot, vagyis nincs más, mint elölről kell kezdeni az egészet. Azért legtöbbször némi korrekcióval a lényeg megmenthető, és egy ötlettel át lehet segíteni a helyzetet a krízisen...

...Így történt, hogy egyszer a tervezés közben kiderült, hogy a telek néhány méterrel keskenyebb, mint gondoltuk, ami azért volt kritikus körülmény, mivel amúgy sem volt túl széles, így a koncepcióval teljesen kihasználtuk. Nem volt más választás, kezdhettük újra. De hasonló volt a helyzet, amikor egy válaszfaltól kiderül, hogy mégsem bontható el egy átalakítás során, mert olyan vezetékek vannak benne, ami a társasház többi lakását látja el. kénytelenek voltunk a tervezett ülőgarnitúrát áthelyezni.

Volt már olyan helyzet, hogy számon kérték rajtunk az első látványterveken bemutatott konkrétumokat a kialakult végeredményben, pedig az első stádiumú vázlatoknál - bármennyire is konkrétak azok -, mégsem lehet pontosan meghatározni mindent. Bár a tervező igyekszik minden átgondolva letenni az asztalra bármit is az első pillanattól kezdve, mégis a folyamat során ezek finomodni, alakulni szoktak. Ez volt például egy iroda recepciójának átalakításához készített első vázlatunk:

Jól látszik, hogy célunk csak a térkapcsolatok bemutatása volt, egyúttal illusztrálva az átláthatóságokat, a funkcionális elrendezést. Kis utalás már van burkolatváltásra, bútorok anyaghasználatára, de a színek legfeljebb túnusaikkal jelennek meg, szó sincs anyaghasználatról. A következő stádium már kicsit pontosítja ezeket, illetve elkezdi a betervezett funkciókat kiszolgáló fények pozícionálását is.

Reméljük, hogy a végeredmény magáért beszél. A bizalom végül meghozta gyümölcsét, mert a színek, az anyagok, a bútorok beltartalmának, a konkrét világítótestek pontosítása után anélkül, hogy az eredeti koncepcióban meghatározottak sérültek volna, megvalósult az elképzelés. Igaz, hogy ma már rendelkezésre áll technikailag a legprofibb, hiperrealista látványtervezés, mégis vannak olyan dolgok, amik egyszerű és lényegre törő modellezéssel meghatározhatóak.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása