Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.12.28. 22:54 Jóföldi Szabolcs

Lehetne a Dunakanyarban is...

Címkék: beton építészet makett lépcső telek panoráma építész telekvásárlás látszóbeton

... avagy mit kezdjünk egy gyönyörű kilátással rendelkező, közben átlagosan 15 m széles és hosszába 25 métert emelkedő telkünkkel?

Jópár éve annak, hogy Portugáliában jártam, ahol feltűnt, hogy a Portó felé kanyardó Douro-t övező hegyei - leszámítva a karakteres teraszokat - mennyire hasonlítanak a mi Dunakanyarunk Neszmélytől Visegrádig húzódó lejtőire. A természet mellet a portugál építészet rajongója is lettem, ami nem csoda, hiszen olyan kifinomult és életigenlő hozzáállást tapasztalhattam meg a különböző megoldások láttán, amik iskolapéldák lettek számomra.
A minap kedves régi ügyfelemmel találkoztam, akiről tudtam, hogy az a ház, amiben jelenleg élnek nem az utolsó lesz. Nagyon kíváncsi voltam, hogy sikerül-e megtalálniuk azt a vidéket, és azt a telket, ahol szívesen töltik életük újabb korszakát, ahova örömmel térnek vissza, bárhová is veti útjuk a nagyvilágban. Úgy tűnik, sokszáz cím megtekintése után megvan a porta, bár egyelőre még érnie kell a koncepciónak, mielőtt a tervezgetésbe foghatnának - meg kell ismerni a környéket, össze kell barátkozni a szomszédokkal, ki kell tapasztalni, honnan fúj a szél, milyen termést hoz a szőlő... Bevallom, kevés ilyen körültekintő megbízóval találkoztam eddigi pályafutásom során.

Hogy hogy jön ez ide? Összeállt a kép. Ugyanis eszembe jutott egy pár évvel ezelőtt jópár magazin hasábján bemutatott Avaro Leite Siza épület, a Casa Tolo, ami sokkolóan hatott egyszerűségével, evidens és mégis minden konvenciót nélkülöző megoldásaival. Ez egy sem nem horizontális, sem nem vertikális, hanem a terepre simuló térbeli szobor-kompozíció, ami "mellesleg" lakható. Egy hegyoldalról legördülő sziklafolyam, egy sétaútvonal, egy lakódomb. Bevallom, fogalmam sincs, hogyan élnék ebben a térsorban, ami lehet, hogy sokak szerint inkább egy kiállításnak adhatnak otthont, mégis valami nagyon vonzó benne. És nem csak a kilátás az, hanem az egyszerű, tiszta anyaghasználat (kívül kemény, belül lágy), fantasztikus fények a belsőben, a tetőteraszok által összekötött párhuzamos belső és külső közlekedési rendszer. Zseniális megoldás. Ha oda jutok, hogy a tervezési program összeáll a Dunakanyarban, alapműnek kell tekintenem!

forrás: archdaily - http://www.fernandoguerra.com/tolo/

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Divi 2010.12.29. 19:17:18

Ez a terv és épület csak erősíti azt a meggyőződésemet, hogy nekem hegyoldalba épített -örökpanorámás- otthonom lesz.

Teret alkotunk · http://teretalkotunk.blog.hu/ 2010.12.30. 16:31:32

Tény, hogy ez elé nem épít majd senki.
Engem arròl is meggyőzött, hogy sem a lejtős, sem a keskeny telektől nem kell megijedni, de az biztos, hogy minden beidegződést el lehet felejteni!

logikusan@ · http://logikusan.blogspot.hu 2012.03.30. 10:58:09

Ja, ideális otthon egy pueblo indiánnak! De idős korodra építhetsz mellé fogaskerekűt, vagy lanofkát.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása