Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.03.21. 16:48 Jóföldi Szabolcs

A fehér is szín?

Címkék: kávé divat trend szín egyedi belsőépítészet térérzet

NightlightColor by COLOURlovers

A színek különös hatással vannak ránk.. és mi is a színekre! Különböző trendek kavarognak körbe-körbe a világban és megjelennek mindenen, az autókon, a ruhadivatban, a tapétákon. Nemrég még csak 10 közül választhattam, ma bemegyek egy festékboltba és a pulóveremről beszkennelik a színt és a legközelebbállót kikeverik bármilyen festékből. A kód megjegyezhető, és a szín bármikor utángyártható. Jó játék, de egy ideje a munkámhoz is jól használható színkompozíciós lehetőséget nyújt a colourlovers, mellyel a fenti kis minta is készült.

Hogy miért mondom, hogy a színek hatással vannak ránk? Nos ez orvosilag bizonyított tény! Színterápiás kezelések sorát alkalmazzák a legkülönbözőbb helyeken a szaunáktól kezdve a különböző térvilágításokig. A belsőépítészeti eszköztár is nagyon sokféle színdinamikai kompozíciós elven alapul. Van úgy, hogy a kontrasztokra építünk, ilyenkor nagyon dinamikus hatások érhetők el, ezzel együtt az összhatás nem feltétlenül lesz zaklatot, de semmiképp sem ingerszegény. Van olyan helyzet, amikor egy színre alapozva, annak sokféle árnyalatát, különféle telítettségi szintjét alkalmazzuk egy térben, ezzel hozva létre dinamizmust. Általában ezek a biztonságos megoldások, a klasszikus, kortalan terek igényei.

A neutrális, természetes színek, pl. fa, üveg, kő, fémek felületei általában semlegesek, de nagyon sokszor lehetnek egy színkompozíció meghatározói is. Jellegzetes fafajok sötét, erezetes karakterei (wenge, dió, zebrano...), egy vastagabb üveg zöldes színvilága, vagy fénylő fémfelület mindent visszatükröző felülete meghatározó elemmé válhat, és mindenképp igényli a színekkel való összehangoltságát. Egy rozsdás vasfelület - főleg, ha a térhez képest nagy felületű - önmagában olyan színkarakter, hogy nem sok mindent tűr meg maga mellett.

És természetesen mi is hatással vagyunk a színekre, hiszen mi döntjük el, hogy mivel vesszük körül magunkat. Az már nehezebb kérdés, hogy az ember honnan tudná, hogy miben érzi majd jól magát? Rengeteg beidegződés van például a sötét színekkel kapcsolatban. Az emberek általában félnek tőlük, ami érthető az alapvető fényigényünk következtében, de jól kombinálva világosakkal, vagy más színnel, illetve a természetes megvilágtás mellett mesterséges fényforrásokat is beiktatva ez a feszültség feloldható. A trendeket üzleti alapon működő divatdiktátorok állítják be, akik mostmár éves, sőt évszakokra rövidülő ciklusokban kényszerítik fogyasztóikat ruhatáruk és környezetük megújítására. Pénzügyileg persze jobban jár, aki óvatos, és nem dől be a trendnek, mert mint tudjuk, az gyorsan változik, és nehéz a komplett cserét végigsöpörni otthonainkon. Markánsabb divatok azért képesek korlenyomatot hagyni körülöttünk, ami később is beazonosíthatóvá teszi az aktuális időszakot, és ez így van a színekkel is, például a pasztellekkel, vagy a barna-fehérrel - hogy csak néhányat említsek. (jelenleg még mindig megy a türkiz-kávébarna, és halványul a pinkdivat)

Egy barátom mesélte kudarcát egy belsőépítészeti munkával kapcsolatban, amikoris tanácsadóként hívták meg egy irodaház belső színharmóniájának megteremtéséhez. Hosszas tanakodás, sok kísérlet, a berendezés, és a burkolatok elemzése után azt találta mondani, hogy a legyen a fal színe "fehér". Sajnáltam őt, mivel munkájáért nem fizették ki,... pedig a fehér is szín!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések