Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2009.11.24. 07:25 M.L.

Papíron, vagy képernyőn tervezzünk?

Címkék: ötlet tervezés építész egyedi skicc

Egy konferencián hallottam azt a meglepő dolgot, hogy kb. 8 éve kezdték el a weblapokat papíron tervezni, azelőtt a többnyire minden a képernyőn készült. A papíron való tervezés előnye, hogy a képernyőképeket, struktúrákat tartalmazó lapok egymás mellé tehetők, így a tartalom és a képi megjelenés jól összehangolható. A kiterített lapokon többen is tudnak dolgozni, a rajzokat lehet módosítani, színezni, vagy megjegyzésekkel ellátni.

Hasonló a helyzet az építészeti tervezésnél is, bár itt a papíron történő tervezés volt a korábbi módszer. A korszerű tervező programok megjelenésével ugyan lehetővé vált, hogy az épületek tervezése az első vonaltól kezdve a számítógépen történjen, nem minden ötlet jeleníthető meg a képernyőn. A papíron készülő vázlatok, skiccek gyakran tartalmaznak olyan elemeket, amik egérrel, billentyűkkel „nem vihetők be” a gépbe. Ilyen elemek
- a különböző keresővonalak, amikor egymás mellé rajzolt variációk látszanak egyszerre,
- a szerkesztővonalak, amelyekkel egyszerre több geometriai rendszer is felvázolható,
- a vonalak összességéből adódó struktúrák, hálózatok, csomópontok,
- árnyékok, tónusok, színek és ezek különböző összetétele, keveredése.

Mintha több, akár 10-15 képernyőnyi rajz látszana egyszerre egy papíron. És ez kell ahhoz, hogy a vonalak, tónusok és színek sokaságában megjelenjen az a TÖBBLET, AMITŐL EGYEDI LESZ AZ ÉPÜLET. A látszólag néha kusza vázlatokból álló grafikán érezhetővé válik a terek rendszere, a formák játéka, a fények és árnyékok, az épület hangulata és megjelenése. A skicceket összenézve hangsúlyossá válik, mindaz, ami összhangban van, és megrajzolható az a néhány alternatíva, amiből kiválasztásra kerül A LEGJOBB VÁLTOZAT. Így születik meg az, ami a képernyőn, koordinátákra elhelyezett vonalakból talán soha nem tudott volna létrejönni.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jofoldisz 2009.11.27. 08:58:54

A szemnek -akár a fülnek - meg van az a képessége, hogy kiszűrje a környezeti "zajokból" a neki fontos, lényeges elemeket. Ezért is érdekes egy több rétegű rajzból kihámozni azt a teret, épületet ábrázoló kontúrt, ami bemutatja a tervezői szándékot.
Másik hatalmas tulajdonság és állandóan alkalazott funkció a zoom-olás, amivel folyamatosan vizsgálódunk a terv egészén és részleteiben. Bár a tervező programokon mindenütt jelen van ez a művelet, és vannak hihetetlen gyorsasággal navigálni képes tervezőakrobaták, a monitoron látható részlet nekem sem helyettesíti a kinyomtatott, kiterített tervlapot!
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása