Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2009.11.14. 00:19 Jóföldi Szabolcs

A gipszkarton fal nem lakásba való!

Címkék: fal tervezés belsőépítészet gipszkarton

Kedves régi ügyfelemmel ebédeltem a minap. Lassan két éve, hogy beköltözött általunk belsőépítészetileg tervezett és kivitelezett lakásába. A Márton-napi menüt vizsgáltuk, közben szép lassan előjöttek azok a dolgok, amiket lehet, hogy legközelebb nem kellene elkövetni…

A lakást szerkezetkészen vásárolta, de a beruházó rugalmas volt, és az általunk javasolt falazási módosításokat elvégezte. Ezen készültségi fokig nem volt a különböző szerkezeti anyagok tekintetében beleszólásunk, így a válaszfalazást több – amúgy, teljesen érthető - indokkal megtámogatva gipszkartonból épült (néhol 4-5m belmagasságú térben falat válaszfaltéglából, vagy az egyben leöntött aljzatbetonra ültetve nehéz szerkezettel nem lett volna egyszerű megoldani). Egy szó, mint száz, minden hallatszik a szomszédos helyiségből, akár ha megnyitják a fürdőben a vízcsapot (pedig ott dupla fal készült!), vagy ha épp horkol valaki. A többi visszafogott kérdés mellett, miszerint „hogy fogom a falba ragasztott lámpában az izzót cserélni, ha kiég?”, vagy „a létrát szerinted hova tegyem?” mellett végül így szól a megbízói jótanács:
„ne tervezz lakásba gipszkarton válaszfalat!”

7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borpancsoló 2010.01.10. 12:29:14

A gipszkarton szerintem is rossz megoldás; erre akkor döbbentem rá, amkor egy családtagom könnyűszerkezetes házába akartunk egy nagyobb, csak a falba "kapaszkodó" könyvespolcot. Elgondolkoztam, pusztán a fél centis gipszkarton+gipszkartontipli hogy a francba fog megtartani nagyobb súlyokat.

És tényleg igaz, akár milyen jó is a hőszigetelés (mert az tényleg nagyon jó), a zajszigetelés szar. Hallom ahogy kint fúj a szél. :)

reményhal... 2010.01.23. 18:38:52

megfelelően szerelt gipszkarton falra is lehet öntsrtó könyvespolcot ha a csavarozás a szerekezeti elemek mentén, vagy megfelelő "galléros" csavarszeggel történik.
a falba épített lápa ízzóját ugyanolyan nehéz cserélni a téglafal esetében is. persze nem akarom a gipszkarton falakat védeni, de ész érveket kellene felállítani ellene....

Jóföldi Szabolcs 2010.01.23. 23:41:56

@reményhal...: A függesztések erősítését mi egyszerű fenyő hevederekkel, illetve OSB lappal oldottuk meg a bordaváz közé rögzítve közvetlenül a gipszkarton felület alatt(fürdőszobai-, konyhabútorok, nagyobb képek).
A gond az áthallásokkal volt inkább!

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2010.03.24. 17:43:13

Nálunk gipszkarton falak vannak és teljesen elégedettek vagyunk vele. Persze a technológiát be kell tartani:
- lakószobák között: 2 rtg gipsz, 7,5cm hangszig, 2 rtg gipsz a sorrend
Nagyon jó a hő és a hangszigetelés egyaránt. Az aljzatbeton úsztatott, vagyis falak mellett is van 1 cm styrofoam réteg. Igy a kopogóhangok sem jönnek át...

Szóval csak be kell tartani a technológiát. Simán lehet felszerelni bármilyen polcot. Képet pedig egy szál csavarhúzóval rakok fel, mert nem kell előfúrni...

Én ma is ilyet csinálnék...

Jóföldi Szabolcs 2010.03.24. 23:18:24

@kereso: Jó ilyet is hallani!
Azt hiszem a mi esetünkben a kivitelező minden hibát elkövetett, amit csak lehet. Először az aljzatbetont "úsztatta" végig a házon, aztán kerültek be a válaszfalak.
Két réteg a fürdőknél (csak ott) bekerült ugyan, de mivel a gépészetet a falban vezették, az összes áttörés perforálta a felületet és a szaniterek felfüggesztésére az erősített vázba további merevítést építettek be biztonságosan az aljzathoz erősítve... tehát a dupla jelleg nem sokat ért.
Így nem csodálom megbízó csalódottságát! Sajnos örököltük ezt a helyzetet!

ívbéla 2010.11.21. 13:28:43

@Jóföldi Szabolcs:

nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá, még ha jelentős késéssel is

azt hiszem az adott esetben nem pusztán a kivitelező követett el minden létező hibát...

tudtommal ugyanis a magyar jogszabályok szerint a megfelelő szerkezetek, műszaki megoldások kiválasztásáért a tervező a felelős

hűdenagy szakértőnek nem mondanám szárazépítésben (sem) magamat, de ismereteim szerint úsztatott aljzatra is elhelyezhető gipszkarton fal, sőt általában ez a járatos - és véleményem szerint szerencsésebb- megoldás.
Fokozott akusztikai igény esetén, hogy biztos legyek a dolgomban, elővenném pl a rigips kézikönyvet (knauffom nincs:), vagy megnézném a honlapot, de egy lakás esetében megelégednék az utólagos aljzatdilatáció előírásával (falak mentén), amire amúgy is szükség van, (volna) és természetesen a szigetelő szivacscsík kiírásával (szintén kötelező tartozék).
+ az említett hangszig, nem beszélve a fellelhető, bolondbiztos táblázatokról, h milyen rétegfelépítés milyen szigeteléssel milyen hanggátlási értékeket ad....

Ami a megbízó utólagos kérdéseit illeti, sajnos csak az jut eszembe, amit egy iparművész ismerősöm (fémműves) mesélt, miszerint egy kedves megrendelője, vmi érmét rendelve hozta a rajzocskáját, hogy megtervezte, ezt akarja.
Mire emberünk válasza az volt, h nem, nem tervezte meg, csak kitalálta. Megtervezni majd ő fogja.

Mintha kis hazánkban az építészeti/belsőépítészeti nevezzük műszaki tervezésnek (szerintem szimplán tervezés, vö fönti sztori) nem lenne gazdája...

Kedves építész kollégáknak általában derogál, mondván nem az ő dolguk, minél több nagybetűvel építész (Építész, ÉPÍTÉSZ) annál inkább.
De akkor kié???

Összefoglalva, véleményem szerint örülj h a megbízó kedves, régi ismerős és nem perelt be (téged is), mert így elmondás alapján a lakása nem felel meg a jogszabályban rögzített követelményeknek, részben a Te hibádból.

2016.01.20. 10:00:15

Senkinek nem ajánlom hogy ha családi házba lakik és annak falai téglából vannak belülről leszigetelje gipszkartonnal a főfalakat ez elméletbe jónak tűnik de a gyakorlat nem ezt igazolta, ha tégla falat szigetelünk aszt csak kivülröl tegyük mai nevén (drájvitozás) ezt úgy érdemes megtenni hogy a külső falon nincs vakolat tégla látható a szigetelést alap tol kezdjük úgy hogy a ház körül leásunk úgy 40-50 cm onnan lábazati hú jövünk fel úgy 6-cm ne legyen vékonyabb alap végéig, onnan 10 cm homlokzati hőszigetelés ha lehet grafitos legyen .
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása