Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2011.09.28. 10:53 Jóföldi Szabolcs

Ki a designer?

Címkék: design designer kreativitás fogalom tervező

Jó ideje gondolkodom azon, hogy létezik-e magyar szó a "designer" kifejezésre. Nagyon átvettük ezt a kifejezést, és ennyire összefoglaló jelentést, mint amit ez az angolban kifejez, nemigen lehet megtalálni.

Szerintem leginkább a tervező áll közel hozzá, és mint ahogyan az angolban is kiegészülhet egy másik szóval, ami finomítja, pontosítja a jelentést - pl.: food-designer, industrial-designer... - úgy a magyar is megkülönböztet formatervezőt, látványtervezőt, épülettervezőt, stb. Bár ez utóbbira is inkább építész lenne a megfelelő szó.

Nagyjából így tájékoztat a Wikipédia magyar oldala is:

"A "dizájn" szót könnyebb értelmezni, mint magyarra fordítani, hiszen a formatervezés, ami többé-kevésbé megfelelője lenne, jóval szűkebb kategória. A dizájn fogalmába beletartozik a tárgy- és környezettervezés, ami magába foglalja a belsőépítészetet és az építészetet is. Szakmánként vizsgálva a fogalmat, ismerünk bútortervezést, textiltervezést, ezen belül öltözéktervezést, formatervezést. Az iparművészet tárgykörében ide tartoznak a keramikusok, az ötvösök, az üvegművészek. A vizuális kommunikáció területén a dizájner a grafikus, de a virtuális világ, a "web" dizájnerei is. A dizájn tágabb ipari értelmezése kiterjed minden tömegtermelésben készült, az innováció többletértékét hordozó termékre. Ez a magyarázat pedig már igen messze van attól a félreértelmezett dizájnfogalomtól, amely azt a luxuscikkekkel azonosítja. Közel áll viszont a dizájnmenedzsment megközelítéséhez, ami a dizájn üzleti hasznosságára teszi a hangsúlyt, és az innovációban a technológiával egyenrangú partnernek tekinti. Ezért a dizájn tágabb értelmezésben már nem csak tárgy- és környezetalakítás, hanem stratégia, elemzés és folyamat."

A designterminálon pedig az alábbi definíció olvasható:

"Aki alkotó fantáziával, kreativitással, szakmai kultúrával, kellő felkészültséggel és gyakorlattal rendelkezik ahhoz, hogy érdemi segítséget nyújtson megrendelőinek tervezési problémák megoldásához. Aki képes arra, hogy a felmerült feladatokra – esetenként más szakemberekkel együttműködve, szempontjaik figyelembevételével – formailag is teljes értékű, a felhasználó számára vonzó, a piacon versenyképes megoldást találjon."

...ez tetszik, eléggé lényegre törő, és átfogó is egyben. Benne van a szakmaiság, az innovativitás fogalmai. Ezzel együtt azt látom, hogy a kreativitás képessége alapban mindenkiben benne van, naponta szükség van az életvitelünk legkülönbözőbb területein frappáns megoldásokra, leleményességre, ötletekre. Tény az, hogy ha valaki már ebből szeretne megélni, széles rálátást kell szereznie, gyakorlatra kell szert tennie, esetleg még a megfelelő diplomát is össze kell hozzá lapátolni. De erre is van ellenpélda, léteznek őstehetségek, akik ha megfelelő lehetőséghez jutnak és a közismertséghez elegendő produktumot tudják előállítani, esetleg támogatást kapnak és a lényegre tudnak koncentrálni, ezek nélkül is kirobbanhatnak, de nem ez az általános. Legtöbbször azonban  kőkemény munka és kitartó építkezés.

A minap akadtam rá Fónagy Dóra kiselőadására ahol érinti a design definícióját is, egyben a designerről kialakuló kép értelmezésében is segíthet - párszor azért meg kell hallgatni:


 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása