Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2015.01.03. 22:27 Jóföldi Szabolcs

Szívszorongató Glasgow

Évtizedek óta terveztem, egyszer már nagyon közel jártam hozzá, idén pedig már az útiterv is megvolt, amikor jött a hír - leégett Charles Rennie Mackintosh School of Art-ja. Az összes videó felvételt megnéztem, elolvastam a hírportálok cikkjeit, talán azt remélve, hogy valamelyik a hír ellenkezőjét fogja állítani...

Ennek ellenére a terv nem változott - igaz, hogy kordonon kívülről, de -, nyáron elkészítettem saját képeimet az épületről. A koromszag, hónapok múlva is a szomszéd utcáról bűzlött... Szomorú a látvány. (a képre kattintva több fotó is megtekinthető)

Hozzáértők dolgoznak azon, hogy hogy egy ilyen esetben mi a teendő, mit lehet reprodukálni, helyettesíteni...? Az eredeti technológiák segítségével újra létre lehet-e hozni ezt a remekművet, megannyi kreatív generációt inspiráló inkubátort...?

archív forrás: Archdaily

Szólj hozzá!

2014.06.11. 21:38 Jóföldi Szabolcs

Mailbu felé félúton... építész séta

Címkék: fehér építészet villa víz óceán California Richard Meier

Ha Los Angelesből, sőt inkább Santa Monica-ból az óceánparton a Pacific Coast Highway-en nyugat felé indulunk hamarosan eljuthatunk a Malibu Pier-hez, amely mellett létezik egy kis lépcső, jobban mondva egy hullámtörő sziklás partszakasz. Ezen a természetes lépcsőn a vízpartra jutva az ember kisebb sétát tehet a nagymenő építészek játszóterén, azon a homokos partszakaszon, ahol bár a telkek vége a vízbe ér, mégis szabad a pálya, mivel az amerikai törvények szerint a nedves homok közterületnek számít...

Malibu_001.jpg

Csak arra kell figyelni, hogy a sétát lehetőleg apály idejére időzítse az ember, mert amúgy azért ingen viszontagságos lesz kikászálódni a hínárkócból... Nekiindulva hát a tengerpartnak néhány száz méter bandukolás után máris egy vakító 'kockacukor' csillan fel a már eddig sem érdektelen sorban. Richard Meier miniatúráinak egyik remeke. Azonnal felfedezhetők rajta a jellegzetességek... túl azon, hogy minden fehér rajta.

Malibu_002.jpg

Malibu_003.jpg

Továbblépegetünk, mert azt mondják van itt még jó pár ebből a fajtából. Nem is kell sokat menni, újabb gyöngyszem kerül elénk, és már egy kicsit jobban a közelébe lehet férkőzni.

Malibu_010.jpg

Malibu_012.jpg

Malibu_011.jpg

Nem gondolná az ember, de hát ez is Meier - fából, de mégis ugyanúgy!

Malibu_001_1.jpg

Malibu_003_1.jpg

Malibu_002_1.jpg

Pár lépés, és már jön is a következő darab, folytatódik a tárlatvezetés. Olyan, mintha kijelöltek volna egy utcát, ahol csak egy-két tervező tervezhet... a növényzetből ítélve egy korábbi darabnak tűnik.

Malibu_004.jpg

Malibu_005.jpg

Még látni a távolban egyet, lassan lemegy a nap, de ez még bele fog férni... Ebben úgy látszik, több lakás is van a többivel ellentétben, amik egy-egy családi villának épültek. Különösen a kedves olvasó figyelmébe ajánlom az utolsó képen látható frizbizéshez 'bekészített' reflektorokat! Zseniális!

Malibu_007.jpg

Malibu_008.jpg

Malibu_006.jpg

Malibu_009.jpg

Vennem kell most már egy rendes fényképező gépet!

Megguglizva Meiert még néhány belsőbe is bepillantást nyerhetünk :)

 

Szólj hozzá!

2014.04.30. 16:56 Jóföldi Szabolcs

Hány lakos jut egy építészre?

Címkék: építészet népesség építész

Egy kicsit vicces adathalmazt tett közzé az archdaily.com. Hány fő jut egy építészre?

Különböző országok egészen különböző arányokkal rendelkeznek. Kínát még csak értem, hatalmas ország, nagy népsűrűség...de hogy Olaszországban majd' 400 lakos jut egy építészre, ez egészen felkavaró! Ennyit építenének? Vagy ilyen jó a fizetésük, és mindenen sokáig el tudnak piszmogni? Úgy néz ki, hogy nagy esélyem van arra - legalábbis a statisztika ezt sugallja -, hogy 2491 ember részére tervezhetek házat :)

535fd1cac07a800ba900000a_does-italy-have-way-too-many-architects-the-ratio-of-architects-to-inhabitants-around-the-world-_inhabitants_per_architect_mon.jpg

Szólj hozzá!

2014.03.02. 21:07 Jóföldi Szabolcs

Szoborházat tervezni - építész séta 11

Címkék: szoborház

Mindig felvillanyoz, ha a szakma nagyjainak munkáit testközelből láthatom. Ez így volt most is, amikor Los Angelesben járva a kanadai-amerikai szülőktől származó torontói születésű Franck Gehry néhány épületét volt szerencsém meglátogatni. (Franck Owen Gehry 85. születésnapja külön apropót is szolgáltat ehhez a bejegyzéshez)FrankGehry.jpg

Először Barcelonában találkoztam Gehry hal-szobrával az éppen átadott olimpiai falu tengerparti szállodáinak lábánál, nem sokkal az átadása után.

Barcelona-F.Gehry.jpg

Következő nagy dózist a bilbaoi Guggenheim Múzeum jelentette... (még hátra van a meglátogatása). Csodáltam a munkáit - akkor határoztam el, hogy ha lehetőségem nyílik rá, szeretnék én is szobor-házat tervezni.

Első utam a Walt Disney Concerthall-hoz vezetett. Körbejárva az épületet örültem a jó időnek. Később tudtam meg, hogy a teljes titán-cink felületet be kellett mattítani, mivel a délutáni nap megcsillanó fénye zavarta a közeli autópálya autósait. Néhány belső kép is született a nagy embertömegben, bár a nagyteremig nem jutottam el, így is nehezen tudtam otthagyni az épületet. 

... a végén nem hagyhattam ki a Wikipédia (http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Gehry) szerint is zarándokhellyé vált Santa Monica-i lakóházát. Valaki azt mondta, hogy "itt kezdődött minden", és hogy valószínűleg ami ott áll, ma már nem valószínű, hogy engedné a helyi építési hatóság. Egy biztos, hogy a kísérletezőkedvű építész láthatólag jól érzi magát a bádogváros hangulatú, saroktelken átalakított házikójában.

...és végül egy ünnepélyes érintés az új gerendakerítésen:

SF-SB_10030.jpg

Szólj hozzá!

2014.01.07. 07:11 Jóföldi Szabolcs

Irodaházak 'hajnala' - Az Év Irodája 2013

Címkék: design iroda tervezés bútor

Mindenhonnan ezt hallani, hogy túlkínálat van, nem lehet kiadni az irodákat! Elsőre csodálkozik is az ember, hogy miért épül még egy új épület, hova lehet tovább fejlődni? Továbbgondolva rájöhetünk, hogy aki tud lépni, az most tud még, mielőtt újra elkezdenek fellegekben járni az árak...

A recesszió kellően megtépázta a gazdaság résztvevőit. A túlélők között lehetnek olyanok, akiket mesterségesen életben tartottak, lehet olyan as a szférában, akit valamelyik más ország kiegyensúlyozottabb gazdaságpolitikája megmentett a pusztulástól, de lehetnek olyanok is, akik a kialakuló résekre álltak - egyszóval fennmaradtak. Az, hogy a tervezők tervezhetnek, és van termék, amiből dolgozni lehet, kész csoda. Bár sokkal keményebb az árverseny, és szűkebb a mozgástér, mégis alkalmasint születnek igényes, példaértékű megoldások.

Kiválasztottam hát egyet, az idei felhozatalból, és közre bocsátom. Az Európa Design AVIS irodájának több jellemzője között az interaktivitás, a harmónia, az egyszerűség a legfeltűnőbb. A tudatosan szervezett munka- és kommunikációs terek jól elkülönülnek, ugyanakkor kapcsolódnak egymáshoz. 

Greenhouse02.jpg

Greenhouse03.jpg

Greenhouse01.jpg

Lehet mazsolázni...

Részlet az Európa design sajtóközleményéből

AZ ÉV IRODÁJA 2013

Az Év Irodája díj odaítélése során a szakmai zsűri az irodák ergonómiai kialakítását, a térszervezést és a designt értékeli. A beérkezett anyagok és a helyszíni bejárás eredménye alapján pontozza a zsűri az irodákat a munkakörnyezet, az irodabútorok és -eszközök ergonomikus kialakítása, a munkakörnyezet és a vállalati image harmonizálása, illetve a design elemek és kreatív megoldások alapján. Fontos a dolgozók munkahelyük kialakításával való elégedettsége, a szociális terek (pl. kommunikációs, pihenő terek) minősége és az új irodakialakítási trendek megjelenése.

A KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS ELINDULT! NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Tekintsék meg a kategóriák jelöltjeit, és szavazzanak a kedvencükre. Amennyiben elnyerte tetszésüket a közreműködésünkkel létrehozottAVIS iroda, szavazzanak ránk!  A szavazatokat 2014. január 10-ig fogadják minden kategóriában.

Kategóriák

http://azevirodaja.hu/szavazas

Az Év Irodája 2013’ díj jelöltjei

http://azevirodaja.hu/kategoria-iroda#2

 

Avis Budget Group

http://azevirodaja.hu/nevezes/evirodaja?id=70421

http://office.hu/

(Utóbbi elérhetőségen hozzá lehet szólni, az iroda dolgozói, bárki kommentálhatja a véleményét.)

 

INNOVÁCIÓS DÍJ 2013

Egy új és különleges kategória a gálán. A kategóriába minden olyan projekt nevezhető, mely kereskedelmi ingatlanhoz vagy ingatlanportfolióhoz kapcsolódik, függetlenül attól, hogy magáról az ingatlanról, annak egy részéről, az üzemeltetéshez, használathoz kötődő IT-alkalmazásról, valamilyen különleges szolgáltatásról, egy zöld innovációs beruházásról vagy egy újszerű ötletről van szó. 

Az ’iroda.hu Innovációs Díj 2013’ jelöltjei http://azevirodaja.hu/kategoria-innovacios#2

Irodaházak Éjszakája 2013
Ha idén nem utazott az Europa Design partybuszával, jövőre várjuk Önöket is! Hamarosan újabb titokzatos utazásra invitáljuk a meglepetés irodaházak gyomrába, addig is – ha elnyerte tetszésüket ez az újszerű kezdeményezés –, szavazzanak háromszor egymás után.

http://www.azevirodaja.hu/nevezes/innovacio?id=71462

A verseny január 10-ig tart, addig naponta háromszor leadható a szavazat, akár egymás után, mindkét linken.

Szólj hozzá!

2013.12.31. 23:55 Jóföldi Szabolcs

Ne aggódj, hogy más lesz...

Címkék: design dió felújítás iroda tervezés látvány világítás kivitelezés látványterv egyedi belsőépítészet burkolat látványtervezés tervezési folyamat tervezés folyamata

Sokszor előfordul, hogy egy feladat, probléma megoldása közben olyan körülmények kerülnek elő, amivel a tervező az első pillanatban nem számolhatott. Van úgy, hogy ez alapjaiban rengeti meg a folyamatot, vagyis nincs más, mint elölről kell kezdeni az egészet. Azért legtöbbször némi korrekcióval a lényeg megmenthető, és egy ötlettel át lehet segíteni a helyzetet a krízisen...

...Így történt, hogy egyszer a tervezés közben kiderült, hogy a telek néhány méterrel keskenyebb, mint gondoltuk, ami azért volt kritikus körülmény, mivel amúgy sem volt túl széles, így a koncepcióval teljesen kihasználtuk. Nem volt más választás, kezdhettük újra. De hasonló volt a helyzet, amikor egy válaszfaltól kiderül, hogy mégsem bontható el egy átalakítás során, mert olyan vezetékek vannak benne, ami a társasház többi lakását látja el. kénytelenek voltunk a tervezett ülőgarnitúrát áthelyezni.

Volt már olyan helyzet, hogy számon kérték rajtunk az első látványterveken bemutatott konkrétumokat a kialakult végeredményben, pedig az első stádiumú vázlatoknál - bármennyire is konkrétak azok -, mégsem lehet pontosan meghatározni mindent. Bár a tervező igyekszik minden átgondolva letenni az asztalra bármit is az első pillanattól kezdve, mégis a folyamat során ezek finomodni, alakulni szoktak. Ez volt például egy iroda recepciójának átalakításához készített első vázlatunk:

Jól látszik, hogy célunk csak a térkapcsolatok bemutatása volt, egyúttal illusztrálva az átláthatóságokat, a funkcionális elrendezést. Kis utalás már van burkolatváltásra, bútorok anyaghasználatára, de a színek legfeljebb túnusaikkal jelennek meg, szó sincs anyaghasználatról. A következő stádium már kicsit pontosítja ezeket, illetve elkezdi a betervezett funkciókat kiszolgáló fények pozícionálását is.

Reméljük, hogy a végeredmény magáért beszél. A bizalom végül meghozta gyümölcsét, mert a színek, az anyagok, a bútorok beltartalmának, a konkrét világítótestek pontosítása után anélkül, hogy az eredeti koncepcióban meghatározottak sérültek volna, megvalósult az elképzelés. Igaz, hogy ma már rendelkezésre áll technikailag a legprofibb, hiperrealista látványtervezés, mégis vannak olyan dolgok, amik egyszerű és lényegre törő modellezéssel meghatározhatóak.

Szólj hozzá!

2013.12.01. 13:49 Jóföldi Szabolcs

5 szempont tervezőválasztáshoz

Címkék: elvárás szakma építészet tervezés csapatmunka építész tervező kiválasztás szempontok tervezési program tervezőválasztás

Mindjárt az elején szépen félretesszük a "mennyiért vállalja?", vagy a "mikorra tudja megcsinálni?" kérdéseket, úgyis majd mindenki ezzel kezdené. Ha kicsit is belegondolunk, néhány négyzetméternyi alapterület megvalósításának költségéről beszélünk, sok esetben a burkolónak többet fizetünk ugyanazért a felületért. Az meg hogy mikorra készül el a terv nagyon sok olyan körülménynek is a függvénye, amiről a tervező nem nagyon tehet, pl. bizonytalan megbízói igények, a tervezési program rossz meghatározása, telekrendezési bonyodalmak, hiányzó hozzájárulások, szakhatósági engedélyekre várakozás...stb.

google_search.jpg

Ezért inkább más oldalról közelítem meg a kérdést!

1. Mit mondanak róla a referenciái?
Ez sem új kérdés, de az egyik legfontosabb, mivel bizalmi ügyről van szó a tervezés során. Olyan személyiségre van szükség, akinél össze fognak futni a szálak, aki a megvalósítás legutolsó pillanatáig benne marad a folyamatban, ezért nem mindegy, hogy ami eddig kijött a kezei alól, azok mit árulnak el. Lehet ez egy jól, vagy rosszul sikerült munka, egy épület, de lehetnek elégedett, vagy elégedetlen ügyfelek. Legtöbben újságokból tájékozódnak, vagy ismerőseiket kérdezik, hogy ajánljanak számukra valakit. Az biztos, hogy kérdezni kell!

2. Van-e affinitása a problémához?
Különbözőek vagyunk - és ez jó, milyen sablonos is lenne a világ enélkül. Az előző kérdésből valahogy adódik is, a megvalósult projektekből nagyjából ki tud alakulni egy kép a tervezőről. Lehet tájékozódni itt-ott az illető habitusáról, dolgokhoz való hozzáállásáról. Azt azonban kevesen tartják fontosnak, hogy mint ember, milyen karaktert, jellemet képvisel. Egy átgondolt, sok esetben életműnek tekinthető épület megvalósulásához szükséges, hogy a tervező képes legyen megérteni, átlátni, figyelembe venni a megbízói motivációkat. Ehhez már személyes találkozó szükséges, esélyt kell adni egymás megismerésére.

3. Kikkel dolgozik együtt?
Csak ábránd az, hogy mindent a kiválasztott építész fog csinálni. A tervezés egy csapatmunka, ahol az ötlet kipattanásától kezdve még elég sok mindennek kell megtörténnie. Fel kell készülni mindenkinek arra, hogy amikor a vezető tervező éppen nem elérhető - és ez nem róható fel neki hibaként, mivel ő is csak ember -, kell, hogy legyen olyan személy a csapatban, akihez mindig lehet fordulni, akivel kapcsolatban a megbízó biztos lehet, hogy az információk célba érnek, hogy kérdésére a szükséges időn belül választ fog kapni. Ha nincs team, meg van az esély arra, hogy a megbízó egyedül marad a problémájával, és előbb utóbb a tervező legjobb szándéka ellenére is rossz szájíz alakulhat ki.

4. Képes-e a megújulásra?
Na ezt aztán hogyan lehet kideríteni? Meg vagyok róla győződve, hogy egy beszélgetésből levehető, hogy valaki azon túl, hogy kész a tapasztalatait megosztani, vajon a fiókból fog-e előhúzni valamit, vagy meghallgatja a leendő megbízót és az adott helyszínre, adott tervezési programra a legmegfelelőbb megoldást fogja-e ajánlani. Ehhez az kell, hogy képben legyen a legújabb anyagokkal, technológiákkal kapcsolatban - meg kell jegyeznem, hogy nem mindig kell a legújabb, még nem kiforrott dolgokat használni, de egy designernek zsigerében kell legyen az, hogy újat akarjon alkotni. Ehhez nyilvánvalóan képeznie kell magát, tájékozottnak kell lennie az aktualitásokban. Tehát meg kell tudnunk, hogy szán-e időt, energiát erre a kérdésre!

5. Tudjuk-e, hogy mit várhatunk tőle?
Végére hagytam, mert ez csak részben a tervező felé irányuló kérdés. Sok esetben legalább annyira nem tisztázott, hogy jogosan várunk-e el bizonyos dolgokat a kiválasztott építésztől. Például elvárható-e, hogy díjazás nélkül minden részletre kiterjedő tanulmánytervet készítsen annak érdekében, hogy a megbízást elnyerje, vagy hogy kifejezett kérésünkre olyan megoldásokat is alkalmazzon, amivel őszintén nem tud egyetérteni? Ugyanígy kérdés, hogy elvárható-e, hogy mindent beleadó kreativitással tervezzen az az építész, akit konkrét alaprajzi vázlattal keres meg az építtető, mondván: "ezt kérem, de minden ötletet szívesen veszek!" Aztán megkövetelhető-e, hogy folyamatos jelenlétével kísérje figyelemmel az építkezést, ha nem kapott megbízást a tervezői művezetésre.... és így tovább.
Mindig dilemma, hogy ha jó a tervező, valószínűleg van munkája, és ha becsületes is, nem titkolja ezt, és nem vállalja túl magát. Tehát, ha szeretnénk megbízni, érdemes megvárni, de ezt célszerű rögzíteni is, mivel minden designer tudja, hogy az egyik legjobb motiváció a határidő! Inkább több időt hagyjunk, de a vége legyen konkrétan meghatározott.

Szólj hozzá!

2013.12.01. 10:51 Jóföldi Szabolcs

Ki is az az építész?

Ezúttal nem valami filozofikus megközelítéssel szeretnék bárkit is untatni, inkább egy félreértést szeretnék eloszlatni a szó használatával kapcsolatban. Már nem először hallom ezt: "Tudna nekünk ajánlani egy építészt, akitől ajánlatot tudunk kérni a ház felépítésére." vagy "már szóltunk az építésznek, hogy jövő héten kész vannak a tervek és kezdhetik a földmunkát..."

_1.jpg

Nyilvánvalónak tűnik, hiszen magyarok vagyunk, hogy aki épít, az építész... és nehezen áll rá a nyelvünk, hogy 'kivitelező', főleg nem, hogy 'generálkivitelező'. Azt még tudtuk, hogy kőműves, vagy hogy ács, de ezzel a szervezősdivel valahogy nem boldogulunk.

Attól van szó tehát, hogy az építész a szakma nyelvezetében a tervezőt jelenti, aki sok esetben (generáltervezőként) több más társtervezőt is összefog. Együtt kell dolgoznia a statikussal, aki a szerkezeteket tervezi, az épületgépésszel, aki a 'csövekkel' bajlódik, úgy mint a gáz, a csatorna, a víz, a meleg víz, a fűtés, a hűtés, szellőzés és hasonlók. Az épületvillamosság foglalkozik a berendezések és a világítás áramellátásával, de foglalkozik a gyengeáramú rendszerekkel, pl. a riasztó, a számítógépes, kommunikációs hálózatokkal, kaputelefonnal, wifi-vel. De ebbe a csapatba tartoznak a faanyagvédelmi mérnökök, a geodéták, talajmechanikai, tűzvédelmi, környezetvédelmi szakértők is. Szóval az építész túl azon, hogy designer a maga művészi értelmében, vagyis megálmodja egy épület belső működését, közben képben kell lennie, hogy az egész hogyan valósítható meg, hogyan lesz fenntartható, és nem utolsó sorban hogyan fog kinézni....

no és ez már messze vezet, úgyhogy visszatérek az elejére. Ha tehát a tervező és a kivitelező között már tudjuk a különbséget, könnyen ráhangolódhatunk, hogy a szóhasználatban is megkülönböztessük a szerepet:

építész - tervező, kivitelező - megvalósító

Szólj hozzá!

2013.10.09. 22:50 Jóföldi Szabolcs

Tudsz követ...ni?

Címkék: utca kockakő kivitelezés bazalt

Nagyon örültem, amikor az EU köztereket támogató pályázati kampányában Óbuda déli kapuja, a Kolosy tér is megújult. Eltűntek a bódék, a murvás parkolóban egymás hegyén-hátán álló autók, helyére párát porlasztó szökőkút, padok kerültek, és a folyamatos öntözésnek köszönhetően immár fél éve gyönyörűen zöldül a fű a Millenárisból már ismert fémlemezek közé 'kényszerített' hullámokon. 

Tetszett az az ötlet is, ahogy kétszer akkora felületet kreáltak a régi utakból bontott bazaltkockákból, félbe vágva azokat, létrehozva egy vadonatúj minőségű felületet. A meglepő az volt, hogy az átadás után egy hónappal újra lekerített területek tarkították a sétányt, ahol közelebb lépve azt láttam, hogy újrafugázzák a burkolatot, ugyanis az egy centis műgyanta összerepedezve hullott ki a 8-10 cm vastag lapok közül. Nem sokkal később ugyanott ez a kép fogadott, és mivel kíváncsi voltam a folytatásra, elmentettem a telefonomra.stone_1.jpg

Vége lett a nyárnak, és az ember újra lesétál ebédidőben, elintézi a postát, megnézi, megy-e még a szökőkút... és hát a meglepetés nem maradt el: A burkolatot nem egy ponton a hiányok pótlásának furcsa módjára bukkanok. Végignézve a helyzetet - őszintén szólva - csalódottság, és némi szomorúság fog el. Lehetett volna ezt jobban csinálni? Van olyan megoldás, ami nem egy hónapig tart? Netán egy egész telet kibír?

Attól tartok, ha jövőre végigsétálok, már minden aszfalt lesz - megint...

stone_2.jpg

Ez most kicsit keserűre sikerült :(

Szólj hozzá!

2013.09.28. 20:50 Jóföldi Szabolcs

Építészet és a Design metszéspontjában

Címkék: design divat trend belsőépítészet metszéspont

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Desighetet Budapesten. Ebből az alkalomból a B55 Kortárs Galériában kerül megrendezésre Luan by Lucia divatház által létrehozott, a tőlük megszokott magas minőségű, kézzel varrott haute couture-t rendhagyó perspektívában bemutató kiállítás 'InspirArt - Vásznon innen, Ruhán túl' címmel.

Mivel a Designhét idén a Metszéspontok témáját tűzte zászlóra, a divatház alkotói a kiállítás apropóján több estén áthúzódó beszélgetéssorozatot rendez, mely események a 'divat és az üzlet', a 'művészetek és a luxus', az 'építészet és a design' valamint a 'kvantumfizika és a művészetek' metszéspontjait kívánják kutatni, kibontani. E cikk írója megtiszteltetésnek tekinti, hogy építészként vendége lehet az egyik estének (október 4.). Ez apropót adott arra, hogy a rutinból, vagy akár affinitásból végzett feladatok mellett kicsit átgondolja, mit is jelent számára az építészet, és miként találkozik tevékenysége során a design különböző területeivel.

InspirArt.png

Kezdjük hát ott, hogy mi is számomra...

Az Építészet
Azt gondolom, hogy az építészet képes létrehozni a 'külső', és 'belső' határfelületét, ezzel megalkotni a kézzelfogható, érzékelhető, felfogható teret. Ez nem feltétlenül jelenti a bezáródást, és nincsenek mindenképpen materiális megnyilvánulásai. Jelentősége van a tér funkcionalitásának, formálásának, csakúgy, mint a téralkotó felületek külső megjelenésének, az épített tömegnek.

Tehát a tereknek bizony lehetnek nyílásai, egyes irányban akár teljes felületekkel is megnyílhatnak, gondoljunk itt egy kertre, vagy panorámára megnyíló, fedett teraszra, vagy egy ég felé tekintő társalgóra.

turrell11.jpgroden crater, crater’s eye, skyspace
james turrell

Legutóbb ugyanez a nyitottságérzés kerített hatalmába, egy gazdasági épület burkolat nélküli padlóján lépkedve - azt éreztem, hogy bár a tér oldalra és felfelé minden irányban zárt lefelé mintha nyitott maradt volna...
és teret alkothat nem csak tégla, kő, beton..., hanem ezt a bizonyos határfelületet képezheti, kialakíthatja a fény, vagy éppen a fény hiánya.

Az építészetet rendkívül sok tényező befolyásolja. Alakulásában szerepe van a kultúrának, gazdasági környezetnek, a politikának, az új technológiáknak, de egy dologban mindegyik megegyezik: hatásukat viszonylag lassan fejtik ki, a változás hosszú időt vesz igénybe. A lenyomat maradandó, évtizedekre, esetleg évszázadokra otthagyja a bélyegét a környezetünkön.

A Design
Talán a formatervezés a legáltalánosabban a magyarban használt kifejezés erre a tárgykultúránkat, mindennapi környezetünket meghatározó tevékenységre, mely a felhasználók többségében szinte nem is tudatosul. Legtöbbeket egyáltalán nem érdekel, hogy az a fogantyú, amit a buszon megfog, vagy a kés, amivel az ebédhez a húst készíti elő, vagy a szék, amin ül egy ember tervezte. Történetesen 'egy' ember találta ki, és esetleg egy egész csapat dolgozott a megvalósításán, sorozatban történő gyárthatóságán.

Kezdem azt hinni, hogy designtermékről abban az esetben beszélhetünk, ha alkotóját ismerjük, vagy elismerjük. A gyenge másolatok korában megannyi tömegcikk között kuriózummá válik egy olyan termék, amiről elmondhatjuk, hogy egy közismert tervező álmodta az otthonunkba. Egy ilyen órára, egy bárszékre, lámpára ma már viszonylag könnyen szert tehetünk, de egy kicsit más a helyzet egy komplett enteriőrrel, vagy egy egész házzal kapcsolatban. A világnak vannak olyan területei, ahol egy magántervező felkérése úri módinak számít, ezért ott legtöbben a kivitelező vállalkozók által felhúzott kész típusházak közül válogathatnak. Mifelénk aki építeni akar, mivel építési engedélyre van szüksége, tervezőhöz fordul. Ennél már ritkább, hogy belsőépítész segítségére is igényt tart.

Építészként a designtermékekkel naponta találkozunk, mint egy sokdarabos kirakójáték elemeivel, melyek szerencsénkre szüntelen megújulnak, és ráadásul a komponálás több megoldást is lehetővé tesz, így folyamatosan új tereket és berendezéseket hozhatunk létre belőlük. Amikor az építészet, vagy belsőépítészet területén egy feladat kapcsán egyedi terméket kell létrehoznunk, alkalmazott design-ról beszélünk, mi magunk is designerekké válunk. Érdekes módon a jelenkori gazdasági feszültségek abba az irányba vitték a nagy gyártókat is, hogy mivel a raktárra termelést vissza kellett fogniuk, a termékek nem minden esetben válhattak azonnal elérhetővé, a várakozási időt azzal a lehetőséggel kompenzálták, hogy a vásárló kedvére alakíthat a termék bizonyos adottságain, testre szabhatja a darabot. Legutóbb így alkottunk meg egy tér adottságait, és megbízónk igényeit figyelembe véve egy olyan lámpát, melyből innentől kezdve ez az egyetlen darab létezik a világon.

lámpa1.jpgegyedi Bocci lámpa, Archidea

A Divat
A szép magyar szóval megfogalmazott divat - ami bizonyos értelemben az öltözködési kultúránkat fejezi ki, másrészt az éppen aktuális mintákat jelenti, ma már inkább 'trend'-ként emlegetve - ugyanúgy 'építész' fejjel gondolkozik, amikor úgymond körülépíti a testet. Miközben védelmet nyújt, lehetőséget teremt a nyílásokon át megközelíteni a belső teret, élvezni a fedezék nyújtotta egyedi megjelenés lehetőségét. Elgondolkodtató, hogy vajon a ruhatervezők mennyit foglalkoznak az öltözék 'belsőépítészetével'. Nem feltétlen a kivillanó bélésnek a ruhához igazodó mintázata, vagy egy stílusos címke a kérdés - ez szinte evidencia -, hanem inkább a belső felületek anyaga, kényelme, a varrások eldolgozottsága.

A külső megjelenés mégis sokkal meghatározóbb jelentőségű. Az öltözék sok mindent elárul beállítottságunkról, szokásainkról, jellemünkről. Ez lehet az igényesség természetes megnyilvánulása, de a kitűnni vágyás eszköze is. Hasonlóképpen egy épülettel sokan társadalmi pozíciójukat, anyagi jólétüket is kifejezni kívánva kerülnek a hivalkodás csapdájába. Ugyanakkor tervezőként kifejezetten hálásak tudunk lenni, ha valaki jó minőségű, tartós anyagokból igényes, tudatosan kialakított, egyedi épületet szeretne létrehozni, egyszerűen csak azért, mert lehetősége van rá, és hosszútávon képes gondolkozni.

Az öltözködési kultúra sokkal rövidebb hullámokban ismétlődő trendekre alapul, mint az építészet. Az évszakokkal együtt váltakozó ruhakollekciók a példaként kiemelkedő ikonok árnyékaiban képesek kielégíteni a nagyvilág vásárlóerejének igényeit. Ahhoz, hogy valaki ezen a területen meghatározót tudjon alkotni, rendelkeznie kell egy unikális karizmával, és nem kicsi erőfeszítéseket kell tennie a piacra kerülés és a fennmaradás útján.

Szólj hozzá!

Kapcsolódó bejegyzések