Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2013.09.28. 20:50 Jóföldi Szabolcs

Építészet és a Design metszéspontjában

Címkék: design divat trend belsőépítészet metszéspont

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Desighetet Budapesten. Ebből az alkalomból a B55 Kortárs Galériában kerül megrendezésre Luan by Lucia divatház által létrehozott, a tőlük megszokott magas minőségű, kézzel varrott haute couture-t rendhagyó perspektívában bemutató kiállítás 'InspirArt - Vásznon innen, Ruhán túl' címmel.

Mivel a Designhét idén a Metszéspontok témáját tűzte zászlóra, a divatház alkotói a kiállítás apropóján több estén áthúzódó beszélgetéssorozatot rendez, mely események a 'divat és az üzlet', a 'művészetek és a luxus', az 'építészet és a design' valamint a 'kvantumfizika és a művészetek' metszéspontjait kívánják kutatni, kibontani. E cikk írója megtiszteltetésnek tekinti, hogy építészként vendége lehet az egyik estének (október 4.). Ez apropót adott arra, hogy a rutinból, vagy akár affinitásból végzett feladatok mellett kicsit átgondolja, mit is jelent számára az építészet, és miként találkozik tevékenysége során a design különböző területeivel.

InspirArt.png

Kezdjük hát ott, hogy mi is számomra...

Az Építészet
Azt gondolom, hogy az építészet képes létrehozni a 'külső', és 'belső' határfelületét, ezzel megalkotni a kézzelfogható, érzékelhető, felfogható teret. Ez nem feltétlenül jelenti a bezáródást, és nincsenek mindenképpen materiális megnyilvánulásai. Jelentősége van a tér funkcionalitásának, formálásának, csakúgy, mint a téralkotó felületek külső megjelenésének, az épített tömegnek.

Tehát a tereknek bizony lehetnek nyílásai, egyes irányban akár teljes felületekkel is megnyílhatnak, gondoljunk itt egy kertre, vagy panorámára megnyíló, fedett teraszra, vagy egy ég felé tekintő társalgóra.

turrell11.jpgroden crater, crater’s eye, skyspace
james turrell

Legutóbb ugyanez a nyitottságérzés kerített hatalmába, egy gazdasági épület burkolat nélküli padlóján lépkedve - azt éreztem, hogy bár a tér oldalra és felfelé minden irányban zárt lefelé mintha nyitott maradt volna...
és teret alkothat nem csak tégla, kő, beton..., hanem ezt a bizonyos határfelületet képezheti, kialakíthatja a fény, vagy éppen a fény hiánya.

Az építészetet rendkívül sok tényező befolyásolja. Alakulásában szerepe van a kultúrának, gazdasági környezetnek, a politikának, az új technológiáknak, de egy dologban mindegyik megegyezik: hatásukat viszonylag lassan fejtik ki, a változás hosszú időt vesz igénybe. A lenyomat maradandó, évtizedekre, esetleg évszázadokra otthagyja a bélyegét a környezetünkön.

A Design
Talán a formatervezés a legáltalánosabban a magyarban használt kifejezés erre a tárgykultúránkat, mindennapi környezetünket meghatározó tevékenységre, mely a felhasználók többségében szinte nem is tudatosul. Legtöbbeket egyáltalán nem érdekel, hogy az a fogantyú, amit a buszon megfog, vagy a kés, amivel az ebédhez a húst készíti elő, vagy a szék, amin ül egy ember tervezte. Történetesen 'egy' ember találta ki, és esetleg egy egész csapat dolgozott a megvalósításán, sorozatban történő gyárthatóságán.

Kezdem azt hinni, hogy designtermékről abban az esetben beszélhetünk, ha alkotóját ismerjük, vagy elismerjük. A gyenge másolatok korában megannyi tömegcikk között kuriózummá válik egy olyan termék, amiről elmondhatjuk, hogy egy közismert tervező álmodta az otthonunkba. Egy ilyen órára, egy bárszékre, lámpára ma már viszonylag könnyen szert tehetünk, de egy kicsit más a helyzet egy komplett enteriőrrel, vagy egy egész házzal kapcsolatban. A világnak vannak olyan területei, ahol egy magántervező felkérése úri módinak számít, ezért ott legtöbben a kivitelező vállalkozók által felhúzott kész típusházak közül válogathatnak. Mifelénk aki építeni akar, mivel építési engedélyre van szüksége, tervezőhöz fordul. Ennél már ritkább, hogy belsőépítész segítségére is igényt tart.

Építészként a designtermékekkel naponta találkozunk, mint egy sokdarabos kirakójáték elemeivel, melyek szerencsénkre szüntelen megújulnak, és ráadásul a komponálás több megoldást is lehetővé tesz, így folyamatosan új tereket és berendezéseket hozhatunk létre belőlük. Amikor az építészet, vagy belsőépítészet területén egy feladat kapcsán egyedi terméket kell létrehoznunk, alkalmazott design-ról beszélünk, mi magunk is designerekké válunk. Érdekes módon a jelenkori gazdasági feszültségek abba az irányba vitték a nagy gyártókat is, hogy mivel a raktárra termelést vissza kellett fogniuk, a termékek nem minden esetben válhattak azonnal elérhetővé, a várakozási időt azzal a lehetőséggel kompenzálták, hogy a vásárló kedvére alakíthat a termék bizonyos adottságain, testre szabhatja a darabot. Legutóbb így alkottunk meg egy tér adottságait, és megbízónk igényeit figyelembe véve egy olyan lámpát, melyből innentől kezdve ez az egyetlen darab létezik a világon.

lámpa1.jpgegyedi Bocci lámpa, Archidea

A Divat
A szép magyar szóval megfogalmazott divat - ami bizonyos értelemben az öltözködési kultúránkat fejezi ki, másrészt az éppen aktuális mintákat jelenti, ma már inkább 'trend'-ként emlegetve - ugyanúgy 'építész' fejjel gondolkozik, amikor úgymond körülépíti a testet. Miközben védelmet nyújt, lehetőséget teremt a nyílásokon át megközelíteni a belső teret, élvezni a fedezék nyújtotta egyedi megjelenés lehetőségét. Elgondolkodtató, hogy vajon a ruhatervezők mennyit foglalkoznak az öltözék 'belsőépítészetével'. Nem feltétlen a kivillanó bélésnek a ruhához igazodó mintázata, vagy egy stílusos címke a kérdés - ez szinte evidencia -, hanem inkább a belső felületek anyaga, kényelme, a varrások eldolgozottsága.

A külső megjelenés mégis sokkal meghatározóbb jelentőségű. Az öltözék sok mindent elárul beállítottságunkról, szokásainkról, jellemünkről. Ez lehet az igényesség természetes megnyilvánulása, de a kitűnni vágyás eszköze is. Hasonlóképpen egy épülettel sokan társadalmi pozíciójukat, anyagi jólétüket is kifejezni kívánva kerülnek a hivalkodás csapdájába. Ugyanakkor tervezőként kifejezetten hálásak tudunk lenni, ha valaki jó minőségű, tartós anyagokból igényes, tudatosan kialakított, egyedi épületet szeretne létrehozni, egyszerűen csak azért, mert lehetősége van rá, és hosszútávon képes gondolkozni.

Az öltözködési kultúra sokkal rövidebb hullámokban ismétlődő trendekre alapul, mint az építészet. Az évszakokkal együtt váltakozó ruhakollekciók a példaként kiemelkedő ikonok árnyékaiban képesek kielégíteni a nagyvilág vásárlóerejének igényeit. Ahhoz, hogy valaki ezen a területen meghatározót tudjon alkotni, rendelkeznie kell egy unikális karizmával, és nem kicsi erőfeszítéseket kell tennie a piacra kerülés és a fennmaradás útján.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása