Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2012.05.01. 00:30 Jóföldi Szabolcs

Hova kerül a ház a telken?

Címkék: tervezés telek kilátás családi ház megközelítés terep növényzet tájolás telekhatár építési hely lejtős

Egy új tervezési feladat kapcsán kellett épp összefoglalnom, hogy milyen szempontok befolyásolhatják a tervezőt, miközben egy újonnan tervezett épület, történetesen egy családi ház pozícióját készül eldönteni. Azt hittem, mindent tudok, de megbízóim kiegészítették a rendszert. Kezdem azokkal, amiket egy ideje alkalmazok, aztán jöhetnek az újak:telek_erdo_mellett.jpg
A szabályok - Építési hely
Ez a fogalom az egyes telekhatároktól meghatározott távolságban körülhatárolt terület, ahol az épületet el lehet helyezni. Az utcától előkert, vele átellenben a hátsókert, és hát értelemszerűen oldalt az oldalkertek eltartását írhatják elő. Egyes helyeken az oldalkert egészen kicsi is lehet, némely esetben az épület akár a telekhatáron is állhat - nem is beszélve arról, amikor ez kötelezően előírt követelmény.

Építési vonal
Bizonyos esetekben a helyi szabályozás előírhatja kötelező építési vonal betartását, ekkor az épületet a meghatározott vonalra kell illeszteni, bármennyire is szeretnénk esetleg máshol elhelyezni.

Megközelítés
Egyik fontos szempont, ha már tudjuk, hogy hol lehet az épület, azt is célszerű, hogy hol nem lehet, vagy legalábbis nem érdemes lennie. Ilyen szempont a közterülettel való kapcsolata. Vannak telkek, melyek egy nyélen keresztül közelíthetők meg, itt evidens a megközelítés, másikat meg éppenséggel több oldalról utca határolja, ahol válogathatunk a lehetőségek között.

Terepviszonyok
Szintén korlátozó körülmény, hogy milyen irányban lejtős egy terület. Egyes esetekben úgy kell leereszkednünk, itt fejtörést okoz, hogy vajon a gépkocsit a ház tetejére tegyük, vagy hosszú szerpentint kell építenünk a lejutáshoz? Máskor meg éppen alulról támadunk, és be kell fúrnunk a tervezett ház alá, hogy egyáltalán megközelítsük majd valahogy.

Tájolás
A napfény már a belső elrendezés során felmerülő, de az épület helyének kitűzésénél is komolyabban befolyásoló tényező, mivel meghatározza, hogy egyes helyiségeket milyen irányba célszerű megnyitni. Tájolni kell az egyes helyiségeknek az udvarral való kapcsolódását is, és a burkolat teraszokat. A teraszoknak hely kell, sok esetben némi intimitás is,ezért befolyásolni tudják az épület későbbi elhelyezkedését, méreteit.

Térkapcsolatok
Egyszerűen vannak igények: a konyhából szeretném látni a bejárati kaput, az emeleti szobából a naplementét, vagy éppen a dolgozóból a medencét. Ezek az igények azonnal kijelölik az épületben lévő helyiségek pozícióit, ezzel együtt magának az épületnek a helyét is.

Kilátás
A panoráma sokszor alapigény, legalábbis ott ahol van hova kilátni. Sík területen ennek jelentősége meglehetősen kicsiny, egy domboldalon viszont annál nagyobb. Nem egyszer készítettünk dobogót annak érdekében, hogy modellezzük egy-egy jellemző pont kilátását. Olykor meg lehet úszni egy fáramászással, de legutóbb egy kosaras gémmel rendelkező daruskocsi ötlete merült fel, hogy a megfelelő nézőpontot ki lehessen tűzni. Szerencsére ebben a kérdésben azért a terepmodellezés háromdimenziós lehetőségei már elég jó megoldásokat biztosítanak a tervezőknek.

Meglévő növényzet
Egy friss tanulság. Korábban azt gondoltam, hogy a telken található növényzet számít. Lehetőleg szeretnénk meghagyni az értékes növényzetet, és nem csak azért, mert a fakivágást külön engedélyeztetni kell - mellesleg a kivágott átmérő legtöbbször újjal pótolható -, hanem azért is mert szeretjük a növényzetet. De mi van akkor, amikor a telken nincs jelentős növényzet? Egyszerű a válasz: körül kell nézni, és rájövünk, hogy mellettünk, körülöttünk esetleg ott van egy erdő, amire szeretnénk rálátni, bármilyen módon kapcsolódni hozzá. (Jelen esetben éppen azt kell a tervezésnél tudomásul venni, hogy a szemben lévő dombon elhelyezkedő erdő igen magasan van, és egyáltalán nem abban az irányban, amerre a nap járása miatt fordítanánk e helyiségeket.)

Szomszédok - és ezt csak most sikerült így megfogalmazni...
Nos ez az egyik legérdekesebb szempont, mivel nincs rá sablon. Minden helyzet más és más, vitatkozni sem lehet vele. Emitt egy mindig a teraszon ülő és átbámuló család lakik, amott épp most telepítettek egy medencét és folyton a fél osztály visong benne, máshol pedig egyszerűen nem hajlandóak a szerszámos bódét elbontani. nagyon sok esetben találkoztam szabálytalanul épített, átlógó épületrésszel, magas tűzfalakkal, melyekkel kapcsolatban a jó szomszédsági viszony érdekében a békére törekvő csendben maradás  volt a legcélszerűbb viselkedés. Bizonyos esetben tudomásul kell venni egy téli lapos árnyékot, vagy éppen egy szolgalmi jogon áthasító szennyvízcsatornát.
Legutóbb egy a telekre méterekkel rálógó garázsrésszel kapcsolatban kiderült, hogy a lehetséges beépítési százalékból az általa lefedett terület jogát elveszítjük - pedig a szomszéd 'bitorolja'. Hosszas töprengés után az egyetlen megoldás az maradt, hogy a szabálytalanul átépült garázs területét jelképes összegért megvételre ajánlották a szomszédnak, majd a telekalakítás után csökkentett telekterület vált kiinduló paraméterré - még mindig jobban jártunk, mint korábban (persze a telekalakítás földmérői díjával, az illetékekel, no meg az idővel nem számoltam).

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása