Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2011.10.31. 23:22 Jóföldi Szabolcs

Pannonhalma, a világörökség - építészséta

Címkék: építészet példa minta terv energiatakarékos

Van harminc éve, hogy itt jártam egy osztálykiránduláson, csak a könyvárra emlékeztem, de amit ezen a hétvégén láttam, meglepett annak ellenére, hogy az építészeti híradásokból már hallottam róla. Valami olyan európai intelligencia és tiszteletreméltó bölcsesség összképe rajzolódott ki előttem, amiről ilyen szinten nem hallottam egy ideje.Pannonhalma_09.jpg
Letűnt, mégis hagyományaiban, építészeti és írásos emlékeiben élő kultúra elevenen tartásán, újjáépítésén dolgozik egy olyan csapat, mely részeként működik a gimnázium igazgatója, akinek vendége lehettem. Egy élmény volt hallani a pár éve tartó, azóta folyamatos munkálatok motivációiról. Megtudtam például, hogy az 50éve államosított földterületeit az apátság nem kapta vissza a rendszerváltást követően, újra visszavásárolta azokat, majd franciaországból szerzett be a helyi klímához hasonló környékről minőségi szőlőtöveket, hogy a mennyiségi termelésben megszakadt állomány felújításával újraindítsa a művelést. Czigány Tamás tervei alapján olyan, a környezetébe ültetett pincészet jött létre, ami a kapuépítménnyel (Skardelli György, Lázár Ferenc), a látogatóközpont rendezvénytermével (Dick Sickes, Albel Éva) és a különböző parkelemekkel (Szilágyi Klára) méltán nyerhetné el a 'legkulturáltabb turisztikai nevezetesség' díjat. Miközben a fejlesztéseiben kiváló építészeti minőséget produkál, a fenntarthatóság mintaképét tárja elénk a biomassza fűtőüzemével, és a múltra épülő turisztikai koncepciójával, a termelés újraélesztésével, az ország egyik legerősebb értelmiségi laboratóriumát tartja fenn.

A 'több lábon állás' jelszavával a főapátság vezetősége mindazt a tevékenységet fel kívánta eleveníteni 2000 óta, ami itt valaha működött. Előkeresték a gyógynövényes párlatok receptjeit, gyümölcsfákat ültettek, és megkeresték Eger kiváló borászát Gál Tibort, akinek legjobb szakembere a helyszínre is költözött. Az is kiderült, hogy a borászat tervezésénél (erről itt nem tudok képet mutatni, mert addigra lemerült a gépem, de aki kíváncsi rá a Bencés Monostor honlapján találhat információt) a présház igyekszik a lehető legkisebb tömeggel megjelenni, a falubeli házak nagyságrendjével áll a domboldalban, cserép helyett kő fedéssel olvad a környezetébe. Innen a száruktól megfosztott szőlőszemekből 'darált' must - a fehér borok esetében a reduktív feldolgozás részeként - gravitációs úton, mindenféle szivattyú igénybevétele nélkül, nagyon energiatakarékos módon jut az érlelő tartályokba. A pneumatikus prés is módfelett diszkrét módon, a magok összetörése nélkül szorítja ki az utolsó cseppet is a rostokból.

Kiváló ebédet fogyaszthattunk el itt egy kis fűszeres tramini társaságában.

Pannonhalma_01.jpgPannonhalma_02.jpgPannonhalma_07.jpgPannonhalma_05.jpgPannonhalma_04.jpgPannonhalma_08.jpg

A patinás épületek felújítása is szép ütemben zajlik. Még egy hétig tartó időszaki kiállítása épp a kortárs építészeti megmozdulásokat mutatja be. Őszintén szólva meglepett, hogy a kijáratnál megtalálható ajándékbolt nélkülözi a máshol elengedhetetlen bóvli és ereklyetengerét. Helyette a helyi termékek, könyvek bőséges kínálata tárul a látogatók elé.

Meglepve hallottam, hogy a bazilika felújításának tervezése immár 20 éve kezdődött. Kiderült, hogy a szerezetesközösség számára a templomtér jelenlegi, a múlt századok átépítései során kialakult berendezése tulajdonképp akadályozza a használatot. Legszívesebben a freskókat is letakarították volna a mennyezetről, hogy a tiszta elmélkedéstől ne vonják el a figyelmet, de ezt a helyi műemlékeseknek nem tudták már beadni. A régi donátorok ajándékszobrainak és az egyik kötegpillérre akasztott szószék eltávolításai után jelenleg a padlóburkolat alatti rétegek feltárásai zajlanak. John Pawson építészben partnerre találtak, aki egy tiszta vizuális világot fogalmazott meg a rózsaablak helyett alkalmazott fehér ónix-szal. Merész húzásnak tartom, de minden tiszteletem a tervező-megbízó együttműködésé!
john_pawson_basilica.jpgPannonhalma_10.jpgPannonhalma_12.jpgPannonhalma_14.jpgPannonhalma_16.jpgPannonhalma_19.jpgPannonhalma_15.jpg

Pannonhalma_22.jpg
Pannonhalma_21.jpg
Pannonhalma_20.jpg
Pannonhalma_23.jpg

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása