Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2011.07.30. 18:10 Jóföldi Szabolcs

A kérdés: Mitől tetszik majd a látvány?

Címkék: kép fehér terasz látvány modernizmus téralakítás látvány tervezés

A látványtervező miután kiválasztotta a nézőpontot, a látószöget, meghatározta ezzel azt a képkivágást, amit használni szeretne, elkezdi keresni azokat a súlypontokat, vagy éppen megpróbálja kiegyensúlyozni a képet. Hozott anyagból dolgozik, hiszen a modellt az építész bocsájtja rendelkezésére, de innen szabad a pálya, legfeljebb az a kérdés, hogy honnan süt a nap, és hogy milyen anyagok jelennek meg az épületen.
A ház ebben az esetben valóban az erdő szélén helyezkedik el, csodás panorámával a Balatonra. Közvetlen környezetében nincs igazából követhető építészeti példa, amihez szívesen igazodhatott volna. Ha lehet, inkább mi szerettünk volna követésre méltó trendet teremteni egy visszafogott, egyszerű, de igényes anyaghasználatú épülettel. Az itt látható képsor egy olyan látványterv, melynél célunk a tervezett környezet által nyújtott összbenyomás visszaadása, és nem az, hogy az épületről a legpontosabb műszaki információt nyújtsunk. Ez azért fontos, mivel tapasztalatunk az, hogy az ilyen képeken bemutatott részleteket legtöbbször számon kérik rajtunk. megbízóink nagyon sokszor megkeresik azokat a nézőpontokat, ahonnan a képek készültek, beazonosítják az egyes elemeket, konstatálják, hogy miben sikerült az elképzeléseket megvalósítani, és miben nem.

A látványtervezés lényegét egyre inkább abban látjuk, hogy a tervezett épületről olyan benyomást nyújtsunk, ami megfelel az elképzelt környezet hangulatának, kiemeli az értékeit. Sokszor nem a hiperrealitás hozza a megfelelő eredményt, bár ezen a területen is egyre jobbnak kell lenni, mivel a szoftverek ezerrel fejlődnek, biztosítva a lehetőségeket, ezzel együtt a hangulat, érzelmi hatás sokkal többet tud nyomni a latban. Ebben sokszor segít egy növény, egy háttérkép, vagy egy alak a teraszon. Itt például a látványtervező döntött, hogy a rendelkezésére álló helyszíni fotók helyett inkább azok hangulatát tükröző sziluettet használja, hogy a szemlélő tekintetét a lényegre összpontosítsa. Egy következőn egy belógó faággal egészíti ki a képet, hogy a realitás érzése erősödjön. Van olyan helyzet is, ahol éppen a környezetről készült valós fotó segít a tervezett látvány valóságosságát bemutatni.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása