Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.12.11. 11:34 Jóföldi Szabolcs

Tervező kiválasztása - ki a legjobb?

Címkék: választás tervezés építész tervezési folyamat

Illetve ki is a legmegfelelőbb? Általában már mindenki tudja, hogy nem a legolcsóbb a legjobb, de az is be szokott jönni, hogy nem a legdrágább a legmegfelelőbb.

A héten - így az évvége előtt általában ez szokás - végiglapogattam a "folyamatban" felirattal ellátott mappáimat, miközben meglepődve tapasztaltam, hogy korábbi évekhez képest sokkal több félbemaradt projekt akadt a kezembe. Fogtam hát a telefont és szépen sorban felhívtam azokat az ajánlatkérőket, akiknek kialakult szokásunkhoz tartva magunkat vázlatokat, skicceket készítettünk az ajánlat mellé. Én ragaszkodom folyton ahhoz, hogy mivel a tervezendő épület alapterületén kívül nincs igazán olyan egzakt paraméter, ami alapján korrekt tervezési ajánlatot lehetne adni, a jónéhány körmondatban összefoglalt információcsomagból kiindulva vázlatokat készítsünk. Ennek persze meg van az a kockázata, hogy az ajánlat, vagy a vázlatterv nem közelít a megbízó elképzeléseihez. Volt már olyan helyzet, hogy az árban nem tudunk megegyezni, mivel annyira más szinten mozgott a megbízói igény, hogy mérlegelni sem lehetett, hogy ki tudjuk-e hozni annyiból, amennyiből szeretnék. Más esetben a vázlatok meghozták ugyan a bizalmat, de a megállapodást követően mégis előröl lehetett kezdeni a tervezést, mivel az ötletek újabb igényekre hívták fel a figyelmet és a tervezési programot módosítani kellett.

Telefonnal a kezemben tehát elkezdtem a szelektálást, és sorban raktam félre a csomagokat, mivel ajánlatkérőim - persze gondolhattam volna, hogy miért is nem jelntkeztek hónapok óta - kérésemre elmondták, hogy vagy letettek az építkezésről és a telket hírdetik, vagy találtak valaki, aki feléből megrajzolja nekik a tervet, és mivel nagyságrendi volt a különbség, meg sem próbáltak velem alkudozni. Nyilvánvalóan a gazdasági körülmények az egyik fő erősítői annak a döntési mechanizmusnak, ami kikapcsolja a személyes kötődést, vagy azt a józan érvelést, ami egy szintén a múlt hét folyamán visszaigazoló ügyfelemben fogalmazódott meg. Őket egy jóbarát kérdésben megfogalmazott jótanácsa vezette arra, hogy kikössön nálunk: "Tetszett, amit kaptál? Ha igen, ne sokat variálj, mert olyan embert kell válassz a tervezőben, aki aztán végigkísér a megvalósulásig, és mivel ez egy bizalmi ember, nem mindegy, hogy meg vagy-e győződve arról, hogy jó amit csinált".

Lehetnek ettől eltérő szempontok is a kiválasztás során, de az biztos, hogy az építész az első ember, aki ha jól végzi munkáját, a használatbavételig kéznél van, kevesen vannak rajta kívül, akik, hasonló mélységben ismerik az épületet, és érdekes módon ezen felül a leendő lakóit is. A tervező nagyon sok esetben kell - pusztán a tervezendő épület jó használhatósága, testreszabása miatt -, hogy belemerüljön a megbízó(k) életmódjának, érzelemvilágának, habitusának rejtelmeibe. Ez néha már pszichológia, de ha mefelelőt akarunk alkotni, nem ússzuk meg.

Egyik építész ismerősöm például 3-4 találkozót kér ügyfeleitől, mialatt még egy vonalat sem húz. Ezt követően nekiül, és a fejében összeállt képet kivetítve létrehozza az épületet, ami vagy tetszik, vagy sem. Itt dönthet az ügyfél, hogy a továbbiakat rábízza-e a tervezőre, vagy kifizeti az eddigi beszélgetéseket -a tervet nem, mivel ha elköszönnek egymástól, a vázlat nem jár a megbízónak -, vagy úgy dönt, hogy a kapott elképzelés megfelel neki úgy, ahogy van. Érdekes módszer, de ehhez talán még nem vagyok elég élemedett korú.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása