Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.11.17. 19:44 Jóföldi Szabolcs

Lépték - a tér vonalzója

Címkék: modellezés perspektíva lépték látvány tervezés belmagasság

Sűrűn találkozom azzal az esettel, amikor valaki egy tér ábrázolását nézve igazán nem érzi annak méreteit. Ilyenkor az ember már legfeljebb annyit tehet, hogy néhány szóban ecseteli, hogy a térben mi fér el, néhány adatot ismerve azt élőben, néhány óriáslépéssel bemutatja.

Egy műszaki rajz esetében viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, mivel a rajz szélén megjelöljük, hogy a feltüntetett méret a valóságban mennyinek felel meg. Így egy vonalzót a kézbe véve kis fejszámolással utána lehet kalkulálni, hogy az ábrázolt méret eredetiben hogyan is fog kinézni. A térbeli, perspektivikus ábrázolásnál ez a módszer már nem járható, hiszen a rövidülés miatt a kép hátterében lévő felületek, tárgyak méretei egyre kisebbek lesznek, tehát nem mérhetők.

Ilyenkor jönek a látványtervező designerek trükkjei - inkább eszközei, mivel nagy ördöngősség nincs benne, érdemes ezeket természetszerűleg használni - a léptékelemek. Sokszor egy korlát magassága is elegendő, hogy érzékeljük a tér méreteit, mivel tudjuk, hogy az általában egy méter magas szokott lenni.
Újabb lehetőséget jelentenek a bútorok, azok közül is az ülőalkalmatosságok, mivel azok általában testközeliek, és ezért ergonómikusak, méretei támpontot jelentenek a szemlélő számára. De ilyen elem lehet egy lépcső, melynek fokainak méreteit nagyjából ismerjük, mivel naponta találkozunk velük.
A legtöbb információt mégis az ember hordozza magán, hogy milyen magas, mit ér el a kezével, mit lát a szemein kitekintve... Épp ezért a legcélszerűbb, ha ezeken a képeken feltüntetünk emberi alakokat, amivel nem elsősorban a látvány dekorálása a cél. Ezeken a látványterveken éppenséggel kontúrokkal illusztráltuk az emberalakokat, némelyiken azt is érzékeltetve, hogy a perspektíva hatás miatt a kép hátterében egy-egy alak kisebbnek látszik, de néha valós emberi fotókat is alkalmazunk. Ha viszont reális képet használunk egy ilyen egyszerűsített modell ábrázolásakor, könnyen túlhangsúlyossá válik, feleslegesen vezeti el a szemlélőt az alakok irányába (nem ez a cél, maradjon csak a tér vonalzója).

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása