Mi ez?

Valaki azt mondta, hiába pakolta egy térbe mindazt, ami tetszett neki, mégis együtt egy nagy kavalkád lett belőle. Egyre nehezebb választani a sok lehetőség közül! Ez az ARCHIDEA egyik műhely-blogja!

Ajánlott témák

Friss topikok

Címkék

ablak (2) ábrázolás (2) álmennyezet (2) anyag (2) archidea (12) árnyékoló (9) átrium (2) barcelona (4) belmagasság (9) belsőépítész (3) belsőépítészet (27) bemutatás (3) berendezés (2) beton (2) Budapest (2) burkolat (3) bútor (3) design (19) designer (2) dió (2) divat (6) egyedi (24) energiatakarékos (2) építész (14) építészet (29) épület (9) fa (2) fal (9) fehér (6) felelősség (2) felújítás (5) felület (3) fény (5) földszintes (2) fotográfia (2) funkcionális (8) fürdőszoba (2) gardrób (4) gipszkarton (3) graffiti (2) grafika (3) hálószoba (2) hangulat (11) hasonlóság (2) háttér (4) ház (3) helyszín (2) homlokzat (11) innováció (5) inspiráció (3) installáció (4) iroda (2) kandalló (4) kép (2) kert (2) kertkapcsolat (2) kilátás (4) kivitelezés (3) klasszikus (2) (3) kompozíció (5) kontraszt (3) konyha (4) kreatív (3) kreativitás (8) különleges (11) lámpa (2) látvány (15) látványterv (2) látványtervezés (2) látvány tervezés (10) led (2) lépcső (2) luxus (6) makett (2) másolás (2) medence (2) megbízó (4) megoldás (13) minimál (3) minta (2) modellezés (2) modernizmus (2) mosdó (3) művészet (3) nappali (3) naptető (2) növény (5) nyílás (2) organikus (3) ötlet (17) padló (4) pályázat (2) panoráma (3) papír (2) passzív ház (2) példa (2) perspektíva (2) polc (2) probléma (2) rajz (3) retro (2) skicc (13) stílus (4) szakma (2) szekrény (3) szerkezet (6) szín (9) színes (2) szobor (4) tégla (6) telek (4) telekvásárlás (2) tér (11) téralakítás (7) terasz (10) térérzet (8) terv (5) tervezés (33) tervezési folyamat (6) tervezési program (4) tervezés folyamata (2) tervező (2) tervtanács (2) tető (3) trend (6) tv (5) új (2) újrahasznosítás (3) üveg (8) üvegtigris 3 (2) vázlat (2) vélemény (3) velencei biennálé (2) világítás (7) villa (3) víz (5) vizualizáció (5) vörös (5) wenge (2) zaha hadid (2) Címkefelhő

Kérj értesítést a legfrissebb cikkekről, bejegyzésekről

Teret alkotni, vagy alakítani egyaránt kihívás!

2010.01.21. 16:09 Jóföldi Szabolcs

Telekvásárlás előtt, vagy után...

Címkék: megoldás tervezés telek építész telekvásárlás

...keressünk meg egy tervezőt? Nem csupán biztonságról, jó közérzetről, hanem milliókról lehet szó. Nem kifejezetten belsőépítészeti, vagy téralkotói téma, de mivel egy héten belül történt negatív és pozitív példa az összes tanulságával együtt, mindenképpen szót érdemel.

Megtetszik a terület. Nem csoda, hiszen régóta járjuk már a környéket, csodálatos a panoráma szinte mindegyik telekről, már korábban kinéztük az egyieket, de az orrunk elől vitték el. Most itt van egy másik, szép nagy, a dzsumbuj mögött látjuk az értéket. Nemrég vált el a tulajdonosa, szüksége van a pénzre, jó alkuhelyzet. Igaz, hogy kicsit meredek a felvezető út, meg az utolsó száz méter már csak murvás, de mondják, hogy nemsokára aszfaltoznak, mert a környéken lakik valami bentfentes. A szomszéd telkeken jókora házak állnak, némelyik három szintes is van, ahogy elnézzük. Sürgetik a szerződést, mi sem érünk rá - leelőlegezzük.
Előkerülnek a jegyzetek, felelevenítjük a régi kapcsolatokat, megkérdezzük kit ajánlanának tervezőnek. Telefon, időpontegyeztetés - megnézzük közösen a telket. Első lépésként lekérjük a helyszínrajzot - a helyrajzi szám alapján a földhivataltól igényelhető -, a pontos telekméret és a szomszédos telkekkel való kapcsolat miatt. Rövid egyeztetés az építésügyi hatósággal, akinél az építési engedély kérhető, gyorsan kiderül, hogy üdülőterülettel állunk szemben, aminek a beépíthetősége a lakótelkeknél megszokott fele csak, az építménymagasság (durván fogalmazva átlagos homlokzat) pedig alkalmatlan a felvázolt többszintes épület kialakítására. Mit tehetünk ilyenkor, megkérjük az építészt, hogy hozza ki belőle a legtöbbet, és rájövünk, hogy ez még így is száz négyzetméterrel kisebb az elképzelésünknél, vagy ... meg kell vennünk a szomszéd telket is? De akkor hogy épülhettek a szomszédos kacsalábonforgók? Nomeg milyen dolog az, hogy zárt szennyvíztárolót lehet csak építeni, házi szennyvíztisztító helyett...

DSCN9943.JPG

Ahogy említettem, még ezen a héten történt a következő eset:

Csodás környék, szinte teljesen beépült, csak néhány szabad terület van (ki tudja miért?). Úgy néz ki, hogy megegyeztünk az egyik telek kapcsán, de mindjárt feltűnt, hogy a kitűzési helyszínrajzon a hátsókerti telekhatár mellett van egy szaggatott vonal (?). Úgy tűnik, mielőtt tenyérbe csapnánk, meg kellene kérdezni egy-két szakembert. A geodéta mindjárt válaszolt is: 2 méterrel odébb helyezkedik el a kerítés, "szerencsére" a mi javunkra. Jobb a békesség, mivel ki tudja, hogy miért történt ez, esetleg elmérés, félreértés...ezt még az előző tulaj kompetenciája, de kérdés, hogy bevállalja-e a bíbelődést! A következő az építész. Megér nekünk egy napot, hogy a helyszíni terepszemle után az övezeti besorolás ismeretében gyors kalkulációt készíttesünk, minden elfér-e, amit terveztünk. Még a helyszínen kiderül, hogy az az elképzelés, hogy mindent egy szinten alakítsunk ki az új otthonunkban, nem fog menni maradéktalanul, hiszen korábban fel sem tűnt, de a telek 1,5-2 m-t lejt. Igaz, hogy a szomszédság sorban tölti fel a területet, de arra is van rendelkezés, hogy milyen mértékben lehet terepet rendezni. Jó ötletek jönnek elő, úgy tűnik, hogy a beépítettséggel nem lesz gond, viszont néhány dolog kiderül, amire még gondolnunk kell: a lombos fákra, amik útban lesznek, fakivágási engedélyt kell kérni, a meglévő melléképület bontását be kell jelenteni, ki kell deríteni, hogy milyen mélyen fut a csatorna, hogy ne kelljen átemelő szivattyút alkalmazni, apropó, a kútban a terepszint alatt 20 cm-rel áll a vízszint - lehet ebből probléma?... és így tovább.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scalamaris 2010.01.21. 23:13:43

Gondolom, ha úgy tűnik, sok a tisztázatlan dolog a telek körül, akkor több szakembert is meg kell fizetni, meg az időt rászánni... És mi van akkor, ha mondjuk elképzeltem egy épületet a megvásárlandó telekre, de ahhoz hogy biztosak lehessünk benne, hogy rá lehet építeni, a tervező azt javasolja, hogy kellene csináltatni egy talajmechanikai vizsgálatot. Ezt meg a jelenlegi tulaj nem akarja engedni...

acta est fabula 2010.01.22. 21:19:37

ott kell hagyni, ilyenkor tuti sumakol valamit. foleg ha neki ebbol semmilyen koltseget nem kell allnia.

azert egy talajmechanikanak is van koltsege 100ezres nagysagrend (persze a feltart terulet nagysagatol...stb. fugg az osszeg).

de nyilvan ez a koltseg a haz bekerulesi ertekehez kepest nem jelentos, meg akkor sem, ha megsem veszem meg.

Jóföldi Szabolcs 2010.01.23. 01:20:44

Egyetértek!
Még egy eset eszembe jutott, amikor a vevőjelölt felajánlotta, hogy saját költségén elbontja az ingatlanon lévő épületet, hogy telekként illetékmentesen vásárolhassa meg...
Más ingatlanába invesztálni azért mégiscsak rizikó! Nem?
Kapcsolódó bejegyzések
süti beállítások módosítása